Iltarutiinit kuntoon! 5 tapaa, joilla vanhemmat vaalivat onnellista parisuhdetta ennen nukkumaanmenoa

Iltarutiinit kuntoon! 5 tapaa, joilla vanhemmat vaalivat onnellista parisuhdetta ennen nukkumaanmenoa
Kuva: Pexels/Emma Bauso

Perheillä on tietyt iltarutiinit lasten kanssa. Iltapala syödään tiettyyn aikaan, sitten pestään hampaat, luetaan iltasatu ja lopuksi toivotetaan hyvää yötä. Sen jälkeen on vanhempien kahdenkeskisen ajan vuoro.

Lasten nukkumaanmenon jälkeinen aika on tärkeää vanhemmille, mutta kaikki eivät onnistu hyödyntämään sitä. Sen sijaan, että vanhemmat keskittyisivät toisiinsa, huomio kohdistuukin television tai älypuhelimen ruutuun. Tämä ei tee hyvää parisuhteelle, koska parin välinen yhteys ja läheisyys kärsii.

Fatherly on saanut asiantuntijoilta neuvoja, miten onnellisimmat pariskunnat vaalivat parisuhdettaan tietyillä iltarutiineilla. Ne omaksumalla suhde voi voida paremmin, ja sen hyvät vaikutukset heijastuvat koko perheeseen.

Laitteet syrjään tiettyyn aikaan

Vanhemmat menevät illalla sänkyyn ja napsauttavat television päälle tai alkavat selata puhelinta. Kuulostaako tutulta? Täydellisessä maailmassa laitteet pysyisivät pois makuuhuoneesta, mutta se ei ole realistista. Tämän takia parempi keino on sopia tietty aika, jonka jälkeen laitteet laitetaan syrjään.

“Laitteita ja televisiota pitäisi käyttää korkeintaan hetkellisesti sängyssä. Ne repivät meitä erilleen”, mielenterveyden ammattilainen Tiiu Lutter kertoi Fatherlylle.

Tietoista yhteyttä

Kliininen psykologi Clinton Moore sanoi Fatherlylle, että onnellisimmat parit käyttävät ennen sänkyyn menoa kymmenen minuuttia siihen, että keskustelevat vuorotellen viikon kokemuksista. Kuuntelevan osapuolen ei tarvitse kuin osoittaa kiinnostusta, ei ratkaista ongelmaa. Keskustelu on tärkeä käydä niin, etteivät lapset ole läsnä. Mooren mukaan tällä tavoin syntyy säännöllinen keskustelurytmi, joka auttaa paria pysymään samalla sivulla suhteen tilasta eikä kaunoja tai epätasapainoa suhteessa pääse syntymään.

Fyysistä läheisyyttä

Fyysinen läheisyys ei tarkoita pelkästään seksiä, eikä se aina saisi ollakaan vain seksiä. Muunlainen fyysinen läheisyyskin on tärkeää. Lutterin mukaan nukkumaanmenoaika on myös tilaisuus olla fyysisesti lähekkäin sekä vaalia henkistä läheisyyttä. Se voi sisältää halailua, naurua, toisen selän rapsuttelua, vitsailua yhdessä tai muuta vastaavaa. Peiton alla voi keskustella kuluneesta päivästäkin, mutta tunteiden kautta. Lutterin mukaan tämä hetki ei ole ongelmanratkaisua varten, vaan keskustelua siitä, miten päivän kokemukset ovat vaikuttaneet heihin.

Yhtä aikaa unille

Läheskään kaikki parit eivät elä samassa rytmissä, vaan toinen voi mennä aiemmin nukkumaan. Tästä huolimatta olisi hyvä pitää huoli, että pari menee sänkyyn samaan aikaan aina, kun mahdollista. Erilaiset nukkumaanmenoajat voivat herättää tunteen, että pari elää erillistä elämää. Lutter suosittelee, että parit yrittäisivät mennä nukkumaan yhtä aikaa vähintään kolmesti viikossa. Jos pari elää eri rytmeissä, on vaikea pitää läheisyyttä yllä.

Rajoja lasten kanssa

Vanhemmat laittavat herkästi lapset parisuhteen edelle. Lasten kannalta on kuitenkin tärkeää, että vanhempien suhde voi hyvin ja kotiympäristö on rakastava. Jos kumppanin jättää taka-alalle, on se haitaksi siis myös lapsille. Vaikka toisinaan lapset onkin hyvä päästää sänkyyn (esimerkiksi painajaisia nähtyään) vanhempien kanssa, pitäisi makuuhuoneen olla parin pyhä paikka. Kun on illan viettänyt lasten kanssa, on heidät hyvä ohjata sen jälkeen omiin sänkyihin nukkumaan. Lutterin mukaan on tärkeää, että jotkut asiat pidetään tällä tavoin vain parin välisenä.

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *