Nainen vastaa monen kodin aamurutiineista – osa miehistä ei syö aamiaista, koska ei saa sitä sänkyyn

Kuva: Unsplash/Brooke Lark

Kun ajattelet perheesi aamurutiineja, kuka tekee ja mitä? Jos kotitaloutesi on kuin valtaosalla muista suomalaisista, on päävastuu naisella.

Lähes 60 prosenttia naisista on päävastuussa kodin aamurutiineista, paljastaa Herbalife Nutritionin teettämä kyselytutkimus. Aamurutiineihin lukeutuu muun muassa aamupalan laitto, astioiden poiskorjaus sekä lasten pukeminen.

”Tulosten perusteella ymmärrän, että suomalaisnaiset eivät ehkä ennätä itse syödä aamupalaa, mutta mitä miehet sitten tekevät”, Herbalife Nutritionin pohjoismainen johtaja Mia Bergmann ihmettelee tiedotteessa ja jatkaa:

”Vaikka naiset ovat kiireisempiä aamulla, heistä vain 23 prosenttia jättää aamiaisen väliin. Miesten kohdalla sama luku on 43 prosenttia.”

Kyselyn mukaan suomalaisten aamurutiineissa vastuu eri askareissa jakautuu seuraavalla tavalla:

  • Aamupalan laitto naiset 64% ja miehet 31%
  • Aamiaisen jälkien siivous naiset 62% ja miehet 27%
  • Eväiden laittto naiset 55% ja 23%
  • Lasten pukeminen naiset 45% ja miehet 13%

Naisten pitäisi vaatia enemmän

Bergmannin mukaan aamurutiinien vastuujako on monimutkainen asia ja kyse ei välttämättä ole siitä, että miehet välttelisivät vastuuta. Hän kuitenkin kokee, että naisten tulisi vaatia enemmän kumppaneiltaan.

”Kotien tilanteet ovat erilaisia, ja miehet voivat osallistua enemmän esimerkiksi muihin tehtäviin. Ehkä naiset käyttävät aikaa enemmän asioihin, joiden kokevat olevan vastuullaan. Samalla heiltä ehkä unohtuu, että miehetkin voisivat niissä tehtävissä kuitenkin auttaa”, Bergmann sanoo.

Bergmann kuitenkin lisää, että monilla miehillä on edelleen hyvin vanhanaikaisia asenteita. Herbalife Nutritionin kyselykin paljasti, että jotkut miehet eivät syö aamiaista, koska sitä ei tarjoilla sänkyyn.

”Nyt olisi kyllä aika nousta sängystä ja osallistua perheen yhteisiin tehtäviin ja syödä aamiaista yhdessä. Aamupalaa ei voi odottaa sänkyyn kuin ehkä omana syntymäpäivänään”, Bergmann naurahtaa.

Aamupalan terveellisyys tiedostetaan

Kysely paljasti myös, että 84 prosenttia suomalaisista tiedostaa, että aamiaisen syöminen on terveellinen tapa. Herbalife Nutritionin mukaan tästä huolimatta aamiaisen väliin jättävien määrä ei ole muuttunut kahteen vuoteen.

Ruokateollisuus tarjoaa jatkuvasti uusia vaihtoehtoja, jotka helpottavat arkea. Tästä huolimatta 40 prosenttia suomalaisista kokee aamiaisen laiton hankalaksi. Myös ajan puute ja väsymys vievät usein voiton aamiaisen laittamisesta.

”Moni on toki saattanut löytää itselleen sopivat terveelliset rutiinit, joihin aamupala ei kuulu. Kyselymme mukaan kuitenkin joka kolmas suomalainen haluaisi syödä aamiaisen, mutta ei jostain syystä siinä onnistu”, Bergmann sanoo.

Herbalife Nutritionin teettämään kyselyyn vastasi 1 071 suomalaista, jotka olivat iältään 18-74-vuotiaita. Kyselyn tavoitteena oli kartoittaa terveyteen, liikuntaan ja ravitsemukseen liittyviä asenteita ja tapoja. Kysely toteutettiin myös Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.