Nämä helpot tavat auttavat pitämään kiinni säästötavoitteistasi

Kuva: Pexels/maitree rimthong

Moni on saattanut tehdä vuoden alussa suunnitelmia rahankäytön suhteen tuleville kuukausille ja aikoo säästää rahaa. Kenties säästötavoitteesta on tehty uudenvuodenlupauskin.

Vaikka säästäminen onkin nykyisessä maailmantilanteessa hyvä idea, voi budjetista olla vaikea pitää kiinni – etenkin jos tekee liian isoja muutoksia. Metron mukaan parempi lähestymistapa on tehdä kestäviä muutoksia rahan säästämisen ja budjetoinnin suhteen. Näin muutoksia on todennäköisemmin helpompi ylläpitää kuukausien ajan, eikä vain vuoden ensimmäisinä viikkoina.

Metro on nostanut esiin viisi helppoa tapaa, joilla säästötavoitteissa voi onnistua paremmin.

Sitoudu päivittäiseen taloustarkistukseen

Poissa silmistä, poissa mielestä -ajatusmallia ei kannata hyödyntää, kun on kyse raha-asioista. Vaikka voi tuntua helpommalta jättää menot huomiotta palkkapäivään saakka, voi se johtaa siihen, että rahaa kuluu enemmän kuin ajattelet.

”Tarkista menosi päivittäin. Näin pystyt paremmin seuraamaan, jos teet tarpeettomia ostoja, joita voisi välttää”, talousasiantuntija Sam Covington vinkkasi.

Pidä rahapäiväkirjaa

Rahatilanteen päivittäisen tarkistamisen lisäksi on hyvä idea pitää rahapäiväkirjaa. Covington neuvoo kirjaamaan ylös jokaisen kuluttamasi sentin. Lisäksi kannattaa pitää tallessa ostoskuitit, jotta voit täydentää ne päiväkirjaasi. Päiväkirjaa pitämällä voit myös karsia tarpeettomia ostoja sekä suunnitella budjettejasi. Tämä johtuu siitä, että tiedostat paremmin, miten paljon käytät rahaa muun muassa laskuihin, ruokaan ja hauskanpitoon.

Tee käteisbudjetti

Jos sinulla on tapana laittaa budjetti uusiksi heti ensimmäisen säästöviikon jälkeen, suosittelee Covington kokeilemaan käteisbudjettia. Kun maksat ostoksia käteisellä, tiedostat kuluttamasi summat paljon paremmin.

”Tee budjetti sentilleen ja sisällytä siihen kaikki olennaiset ostot, kuten ruokaostokset, bensa ja ulkona käyminen. Tämän jälkeen nosta käteistä ja jaa se nimikoituihin kirjekuoriin. Näin tiedät kuinka paljon rahaa sinulla on käytettävissä jokaiseen eri kategoriaan”, Convington vinkkasi.

Muista pitää tilillä tarpeeksi rahaa suoraveloituksia ja e-laskuja varten. Voit myös säätää budjettejasi kuukausittain sen mukaan, miten paljon käytät rahaa kuhunkin kategoriaan.

Tee asioita itse

Kun on tavoite säästää rahaa, kannattaa Covingtonin mukaan aloittaa hitaasti ja luopua yhdestä tarpeettomasta ostosta viikoittain. Esimerkiksi aamuisen take away -kahvin ostaminen työmatkalla ei kertaostona tunnu paljolta, mutta ajan mittaan siitä voi kertyä iso summa. Paras tapa on miettiä, mitä voi tehdä itse kotona. Eli noutokahvin sijaan keitä kahvit kotona aamuisin, käytä vaatteita mahdollisimman pitkään ja korjaa niitä, jos niiden viat ovat korjattavissa ja niin edelleen. Hiljalleen pankkitilillä voi alkaa olla enemmän euroja.

Älä ole itsellesi liian ankara

Jos kaikki ei mene suunnitelmien mukaan, älä ole itsellesi liian ankara. Covingtonin mukaan säästäminen ei aina onnistu suunnitellusti ja yllättäviäkin menoja tulee.

”Älä ole itsellesi liian ankara, jos säästöjä ei kerry niin nopeasti kuin haluaisit. Pidä tavoitteistasi kiinni ja lopulta saavutat ne”, talousasiantuntija tsemppasi.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.