Lastenohjelmat opettavat tehokkaasti oikeasta ja väärästä

green and blue castle with fireworks during night time
Kuva: Vinayak Sharma

Viihdyttämisen lisäksi lastenohjelmien tarkoitus on opettaa lapsille pienestä pitäen, kuinka yhteiskunnassa on toivottavaa toimia. Virheitä saa tehdä, mutta niistä täytyy myös oppia.

Lastenohjelmissa on usein alleviivattu voimakkaasti hyvään ja pahaan liittyviä asioita. Mustavalkoinen asetelma voi aikuisesta vaikuttaa jopa liian yksinkertaistetulta, mutta pienen lapsen oppimisprosessi vaatii asioiden selkeää ilmaisua. Myöhemmin lapsen kasvaessa palettiin voi lisätä uusia kerroksia, joiden avulla lapsi näkee että tilanteissa on monia erilaisia puolia.

Lapsella ei ole mahdollisuutta oppia mikä on toivottua käytöstä, ellei aikuinen hänelle tätä opeta. Lastenohjelmat tarjoavat hyvän alustan ja lähtökohdan hyvään käytökseen liittyvien asioiden selittämiseen. Sen sijaan, että aikuinen joutuisi itse keksimään lapselle sopivia esimerkkejä tilanteista, joissa voi toimia joko oikein tai väärin, hän voi viitata esimerkiksi Pipsa Possuun tai muuhun sarjaan, jota lapsen kanssa on katsottu yhdessä.

Lapselta voi kysyä, muistaako hän jakson jossa Pipsa Possu toimi tietyllä lailla, ja kuinka sitten kävikään. Seuraavaksi voi verrata käsillä olevaa tilannetta kyseiseen tapahtumaan jossa lapsi on toiminut väärin ja selittää, että samoin kuin Pipsa Possu oivalsi tärkeän asian, samalla lailla lapsikin voi nyt oppia uutta ja olla enää tekemättä samanlaista virhettä.

Moni lapsi kokeilee joskus rajojaan esimerkiksi ottamalla asioita ilman lupaa

Jos pieni lapsi varastaa, hänelle voi selittää että nyt hän teki virheen samalla lailla kuin päähenkilö teki lapselle tutussa ohjelmassa. Piirrettyä voi käyttää kätevänä esimerkkinä, jonka avulla lapselle voi tehokkaammin selittää tilannetta. Lapselle voi sanoa, että samoin kuin piirretyissäkin, virheen teko antaa lapselle nyt mahdollisuuden ymmärtää, että hänen toimintansa oli väärin.

Virheet ovat ystäviä

Tämä sama logiikka toimii myös aikuisten kohdalla. Jokainen aikuinen tekee elämässään virheitä. Virheistä ei pidä soimata itseään. Tärkeintä on oppia virheistä. Ilman virheen tekoa on vaikeaa oppia, kuinka toimia jatkossa paremmin. Virheet kannattaakin nähdä pikemminkin ystävinä kuin vihollisina.

Jos lapsi oppii vanhempansa opastuksella asennoitumaan virheisiin jo pienenä, se auttaa häntä oppimaan virheistään myös aikuisena. Siksi tilanteen, jossa lapsi on esimerkiksi varastanut kaupasta, voi nähdä epäonnistumisen sijasta mahdollisuutena opettaa lapselle jälleen yksi uusi tärkeä asia elämästä.

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.