Näistä merkeistä tunnistat toksisen parisuhteen

Kuva: Pexels/Liza Summer

Toksisista parisuhteista on puhuttu paljon viime vuosina, mutta ei ole aina niin ilmeistä, mitä se käytännössä tarkoittaa. Mistä tietää, että suhde on toksinen eikä kyse ole enää hyvästä, terveestä suhteesta?

Asiantuntijat ovat kuvailleet toksista parisuhdetta Cosmopolitanille niin, että suhde on pohjimmiltaan epäterve ja se aiheuttaa jommallekummalle osapuolelle haittaa henkisesti – tai jopa fyysisesti. Toksisessa suhteessa toinen osapuoli voi yrittää saada haluamansa läpi manipuloimalla. Suhteesta myös usein puuttuu molemminpuolinen kunnioitus, jota terveessä suhteessa puolestaan on.

Toksisessa suhteessa saattaa olla tietämättään pitkäänkin, jos sen merkkejä ei tiedä. Jos tunnistat alle listattuja merkkejä omasta suhteestasi, voi sinulla olla syytä huoleen.

Koet olevasi varuillasi, uupunut tai yleisesti huonotuulinen kumppanisi seurassa

Tarkkaile, millaiseksi tunnet olosi kumppanisi lähellä ja muuttuuko mielialasi kenties huonommaksi hänen seurassaan. Psykoterapeutti Sheri Jacobsonin mukaan jos mielialanmuutokselle ei ole muita syitä ja uskot, että olotilasi johtuu kumppanistasi, on se merkki siitä, jokin suhteessasi vaikuttaa hyvinvointiisi negatiivisesti.

Sinun on vaikea rentoutua ja olla oma itsesi kumppanisi seurassa

Jacobsonin mukaan jos suhde on terve, tuntuu kumppanin seurassa oleminen mukavalta ja voit olla oma itsesi. Jos et pysty olemaan täysin oma itsesi kumppanisi kanssa, voi se kieliä ongelmista.

Kumppani arvostelee jatkuvasti ja saa usein pettymään

Jacobson kertoi Cosmopolitanille, että ihmisen käytös toksisessa suhteessa voi vaihdella merkittävästi näennäisesti pienistä ongelmista (kuten kritisointi tai pettymysten aiheuttaminen) vakavampiin ongelmiin. Kritisoiminen tai pettymyksen aiheuttaminen voi yksinään vaikuttaa harmittomalta teolta. Suhteessa voi kuitenkin olla jokin vialla, jos näitä tekoja tapahtuu usein tai jos niihin liittyy muunlaista toksista käytöstä.

Gaslighting, sanallinen kaltoinkohtelu tai pakottaminen ovat osa suhdetta

Gaslighting tarkoittaa Cosmopolitanin mukaan psykologista ja emotionaalista kaltoinkohtelua. Tekijä manipuloi uhrinsa epäilemään itseään ja omaa järkeään. Parisuhteessa kumppanisi voi esimerkiksi sanoa, että et muista asioita oikein tai keksit asioita omasta päästä.

Muut sanallisen väkivallan muodot voi olla helpompi havaita, kuten jatkuvat loukkaavat sanat. Pakotuksella puolestaan tarkoitetaan sitä, kun kumppani uhkaillen, nöyryyttäen tai pelotellen saa tekemään asioita.

Kumppani tekee harvoin kompromisseja

Annatko sinä paljon suhteelle, mutta et saa mitään takaisin? Jacobsonin mukaan terveessä suhteessa pari on halukas tekemään muutoksia ja miettimään, miten suhteen saa toimimaan, jos ongelmia ilmenee. Jos kyse on toksisesta suhteesta, ei kompromissien teko onnistu ja ongelmia ei saada ratkaistua.

Laiminlyöt itsesi ja keksit tekosyitä kumppanisi käytökselle

Keksitkö tekosyitä kumppanisi käytökselle? Cosmopolitanin mukaan tämä voi olla merkki siitä, ettet uskalla myöntää itsellesi, että suhteessa on jotakin vialla. Samalla unohdat laittaa itsesi ja hyvinvointisi etusijalle.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

  Array
(
  [0] => thumbnail
  [1] => medium
  [2] => medium_large
  [3] => large
  [4] => 1536x1536
  [5] => 2048x2048
  [6] => vp_sm
  [7] => vp_md
  [8] => vp_lg
  [9] => vp_xl
  [10] => vp_sm_popup
  [11] => vp_md_popup
  [12] => vp_xl_popup
)