Kun puolisoilla on suuri ikäero ja he ovat eri kansallisuutta, ympäristö voi suhtautua tuomitsevasti

Kun puolisoilla on suuri ikäero ja he ovat eri kansallisuutta, ympäristö voi suhtautua tuomitsevasti
Kuva: Studio Guyub

Ihmisillä saattaa monesti olla vahvoja mielipiteitä siitä, minkälainen ideaalisen parisuhteen ja perheen tulisi olla. Jos puolisot poikkeavat tästä standardista, saattaa ympäristö toisinaan suhtautua hyvin epäilevästi ja jopa avoimen tuomitsevasti.

Usein ihmisillä voi olla voimakkaita ennakkoluuloja esimerkiksi sellaisia pariskuntia kohtaan, jossa mies on huomattavasti naista vanhempi. Jos mies on länsimaalainen ja nainen esimerkiksi Aasian suunnalta, pariskunta saattaa joutua kohtaamaan voimakkaitakin ennakkoluuloja.

Moni saattaa ajatella, että vanhempi mies hyväksikäyttää lähes kielitaidotonta köyhempää nuorempaa naista. Toiset taas ajattelevat, että köyhä nainen on kietonut vanhemman miehen pikkusormensa ympärille, jotta pääsee muuttamaan länsimaihin paremman elämän ääreen. Toki joissakin tapauksissa voi olla kyse siitä, että jompikumpi osapuoli hyväksikäyttää toisen heikompaa asemaa tai hyväuskoisuutta. Tällaisia asioita toisaalta valitettavasti tapahtuu myös muunlaisissa parisuhteissa ja myös silloin, kun ikäeroa ei ole.

Jos tällaisen ulkoisesti erilaisen pariskunnan kanssa pysähtyisi juttelemaan, saattaisi havaita, että itse asiassa kyseessä onkin esimerkiksi töidensä kautta ulkomailla toisensa tavannut pari sen sijaan, että tutustuminen olisi tapahtunut jossakin huonomaineisessa turistirysässä. Ulkonäön perusteella on mahdotonta tietää, mikä ihmisten tausta tai tilanne todellisuudessa on. Silti moni tuomitsee ihmiset vain ulkonäön perusteella.

Ihmisillä on usein ennakkoluuloja monista asioista

Samanlaista tuomitsemista tapahtuu monien muidenkin tekijöiden, kuten esimerkiksi ihonvärin perusteella. Suomessa monen mielestä on väärin luokitella ihminen sen perusteella, mikä hänen ihonvärinsä on. Epätavalliselta näyttävän pariskunnan kohdalla kuitenkin tunnutaan usein ajattelevan, että ennakkoluuloisuus ei ole yhtä väärin kuin esimerkiksi ihon värin perusteella tapahtuva kategorisointi.

Joskus tilanne saattaa todella olla sellainen, että esimerkiksi nuoremman aasialaisen puolison tausta on ollut huomattavan köyhä ennen hänen tutustumistaan länsimaalaiseen vanhempaan miesystäväänsä. Voi hyvin olla, että nuoremman naisen kiinnostukseen vanhempaa varakasta miestä kohtaan on vaikuttanut miehen varallisuus. Sama ilmiö havaitaan kuitenkin myös länsimaalaisten ja myös samaa ikäluokkaa olevien parien keskuudessa. Raha ja valta ovat kautta aikain olleet ihmisiä parin valinnan hetkellä varsin suuresti kiinnostavia komponentteja.

Ihminen usein vaikuttaa kiinnostavalta lukuisten erilaisten ominaisuuksien takia ja yksi näistä ominaisuuksista on monen silmissä varallisuus. Ihmiset tekevät valintojaan erilaisten tekijöiden perusteella ja jos kaksi ihmistä eivät vahingoita ympärillään olevia muita ihmisiä suhteellaan, ei ympäristönkään tulisi heitä häiritä. Onnellisuus voi toisinaan olla niin vaikeasti tavoitettava asia, että jos sen muodossa tai toisessa onnistuu löytämään, eikä vahingoita onnellaan muita, eikö ihmiselle silloin voisi suoda onnen tuomitsemisen sijasta?

Avatar photo

Anonyymi perhe

Anonyymi perhe koostuu monimuotoisten perheiden lisäksi myös ihanan kamalista isovanhemmista sekä niistä ainaisista mammakerhojen kaikkitietävistä äideistä - lapsettomia karvalasten vanhempia kuitenkaan unohtamatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *