Miltä tuntuu, kun entinen kumppani alkaa seurustella?

woman sitting on brown wooden bench
Kuva: Krists Luhaers

Varsinkin jos suhde on loppunut tavalla, jota itse ei ole toivonut, saattaa olla vaikeaa kohdata tilanne, jossa entinen kumppani alkaa seurustella uudelleen. Kuinka tästä parhaiten selviää?

Varsinkin jos itse olisi toivonut suhteen jatkuvan ja kuulee eksänsä löytäneen jonkun toisen, saattaa tilanne olla emotionaalisesti todella vaikea. Jotkut kuvailevat tunnetta kylmän veden kaatamiseksi niskaan, toiset veitsen vääntämiseksi haavassa. Yhteistä tuntemuksille on, että uutisella on voimakas vaikutus.

Tärkeintä on aluksi pysähtyä ja vetää henkeä. Kannattaa tarkkailla, minkä tyyppisiä tunteita mielessä liikkuu. Tunteiden analysointi auttaa paljon niiden käsittelyssä. Tällaisessa tilanteessa ihminen saattaa helposti tuntea esimerkiksi torjutuksi tuloa ja yleistä surullista oloa. Uutisen kuultuaan seuraavien tuntien ja päivien aikana ei ole epätavallista, että on vaikea keskittyä esimerkiksi opiskeluun tai työhön. Ajatukset saattavat jatkuvasti palautua tuskallisiin tuntemuksiin liittyen eksän uuteen suhteeseen. Kuinka tästä tilanteesta selviää parhain päin?

Hyväksy ja tiedosta, mitä tunnet

Saattaa tuntua houkuttelevalta lakaista tuntemuksensa ikään kuin henkisen maton alle ja tukahduttaa ne. Tällaisella kuitenkin usein on kokonaistilanteeseen negatiivisempi vaikutus kuin sillä, että hyväksyy tuntemuksensa ja pyrkii prosessoimaan niitä. Prosessointi ottaa aina aikansa, varsinkin jos suhde on ollut tärkeä. Ei siis kannata ajatella, että itsessä on jotain vikaa, jos ei tällaisesta uutisesta toivu välittömästi seuraavana päivänä. On luonnollista surra suhteen päättymistä pitkään ja tällaisen uutisen vastaanottaminen on eräs tämän suruprosessin muoto.

Osoita myötätuntoa itseäsi kohtaan

Jos törmäät sattumalta entiseen kumppaniisi, joka on liikkeellä uuden kumppaninsa kanssa, on parasta pitää tapaaminen lyhyenä ja kohteliaana. Tällainen tilanne on aina lähtökohtaisesti epämukavan tuntuinen, myös siinä tapauksessa, että itse olisi ollut se osapuoli, joka halusi erota. Tutkimuksissa on havaittu, että kontakti entisen puolison kanssa aiheuttaa ihmiselle psykologista stressiä. Tunne on siis täysin normaali, eikä sitä tarvitse hävetä.

Tällaisessa tilanteessa saattaa mieleen myös tulla alkaa vertailla itseään eksän uuteen kumppaniin. Tämä saattaa vahingoittaa itsetuntoa, jos tuntee itsensä huonommaksi kuin nykyinen kumppani. Tällaiset ajatukset kannattaa pyrkiä sivuuttamaan ja sen sijaan itselleen kannattaa osoittaa tietoisesti myötätuntoa. Itseään kannattaa muistuttaa siitä, että eron syyt eivät olleet omissa piirteissä, kuten esimerkiksi painossa tai muussa ulkonäössä, vaan yksinkertaisesti siinä, että kaksi ihmistä eivät lopulta olleetkaan yhteensopivia. Tämän asian tietoinen hyväksyminen auttaa jo paljon. Toki tämä on paljon helpommin sanottu kuin tehty ja usein tällaisen asian prosessoimisessa kuluu aikaa.

Lähde: Verywell Mind

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.