Moni vanhempi miettii, minkä ikäisenä lapsen voi antaa avata oman sometilin

Moni vanhempi miettii, minkä ikäisenä lapsen voi antaa avata oman sometilin
Kuva: bruce mars

Vanhempia usein mietityttää, mikä on lapselle sopiva ikä ryhtyä käyttämään nettiä ja luoda ensimmäisiä henkilökohtaisia sosiaalisen median tilejään.

Monilla somealustoilla on käyttäjäikärajaksi asetettu tietty ikä, esimerkiksi 13 vuotta. Siksi moni vanhempi saattaa kokea, että tämä voisi olla sopiva ikä, jolloin lapsi voi aloitella itsenäistä sosiaalisen median käyttöä. On kuitenkin vanhempia, jotka antavat lapsen jo paljon tätä ennen luoda omia sometilejä. Toiset vanhemmat taas haluavat odottaa vielä tätäkin myöhempään, koska saattavat kokea, että some voi altistaa lapsen erilaisille vaaroille.

Lapsella ei usein ole realistista käsitystä somemaailmasta

Lapsilla saattaa toisinaan olla vääristynyt kuva siitä, mikä “influensseri” on ja mitä käytännössä tarkoitetaan, kun sanotaan, että sosiaalisen median avulla voi joskus jopa hankkia elantonsa. Somemaailma on hyvin erilainen todelliseen maailmaan verrattuna. Jos lapsi viettää aikaa esimerkiksi Instagramin, TikTokin tai vastaavien kanavien parissa, näiden somealustojen näyttämä maailmankuva eroaa varsin paljon todellisuudesta.

Lapsella ei vielä välttämättä ole kykyä erottaa näitä kahta maailmaa toisistaan, jolloin hänelle saattaa muodostua virheellinen käsitys esimerkiksi siitä, millaiset mahdollisuudet hänellä on elättää itseään sosiaalisen median avulla. Lapsi ei välttämättä ymmärrä, mistä sometilien seuraamisessa on kyse. Tämä saattaa johtaa siihen, että lapselle muodostuu epärealistinen käsitys siitä, mitkä ovat hänen omat mahdollisuutensa vaikuttaa ja olla vaikuttaja.

Kun todellisuus jossain vaiheessa paljastuu lapselle, tämä saattaa olla suuri pettymys. Jos lapsi on ajatellut, että tietty määrä seuraajia merkitsee, että nyt hän on vaikuttaja ja hänen on mahdollista tienata rahaa sosiaalisen median avulla, hän saattaa alkaa suuntaamaan haaveitaan tätä päämäärää kohti ja jättää muut päämäärät huomiotta. Jos vanhemmat eivät tiedosta, mitä lapsen mielessä liikkuu, he eivät osaa hänelle kertoa, että pieni seuraajamäärä ei riitä, ja että vaatii todella paljon työtä ja myös tietty määrä tuuria, että onnistuu lyömään itsensä läpi vaikuttajana ja hankkimaan elantonsa sosiaalisen median kautta.

Lapsi voi altistua vaaralliselle sisällölle

Sosiaalisessa mediassa kiertää nykyään huomattava määrä lapsille hyvin haitallista sisältöä. Vaikka sisältöä moderoidaan, käytännössä on mahdotonta suojata lapsia kaikelta vaaralliselta materiaalilta. Lapsi joutuu tämän takia luultavasti näkemään netissä paljon pahempia asioita kuin mitä hän joutuisi näkemään vaikkapa televisiosta, jossa ikärajavalvonta voidaan toteuttaa paremmin materiaalien suhteen.

Netissä tapahtuu myös paljon kiusaamista, eivätkä lapset välttämättä aina edes tiedosta ja tunnista, että kyseessä on kiusaaminen. He saattavat pitää jotain tietynlaista kommunikaatiotyyliä normaalina ja kuitenkin ahdistuvat, jos kommunikaatio on vihamielistä. Monet vanhemmat eivät välttämättä tule ajatelleeksi tällaisia asioita, eivätkä tästä syystä aina puhu näistä asioista lapsensa kanssa.

Lähde: Forbes

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *