Joskus vanhemmasta voi tuntua, että hän on “kadottanut” itsensä vanhemmuuden myötä. Tällöin kannattaa pysähtyä ja kääntää katse omaan sisimpään. Voidakseen huolehtia parhaalla mahdollisella tavalla perheestään, vanhemman täytyy muistaa myös olla myötätuntoinen itseään kohtaan.
Vanhemman elämän keskipisteessä on ymmärrettävästi usein perhe. Tämän seurauksena vanhempi monesti ajattelee itseään ensisijaisesti vanhempana. Mutta ihminen on paljon muutakin kuin vanhempi. Vanhemman kannattaakin pysähtyä välillä ja kysyä itseltään, kuka ja millainen ihminen hän oikeastaan on. Tällainen itsereflektiohetki olisi hyvä pitää tietyin väliajoin, sillä ihminen muuttuu jatkuvasti. Jokainen meistä on tänään erilainen ihminen kuin esimerkiksi kymmenen vuotta sitten.
Myötätunto itseään kohtaan on äärimmäisen tärkeää
Ruuhkavuodet ovat usein hyvin kiireistä ja stressaavaa aikaa vanhemmalle. Vanhempi on monesti niin keskittynyt perheensä hyvinvointiin, että saattaa helposti unohtaa itsensä. Paras tapa varmistaa, että perhe voi hyvin, on pitää huolta omasta jaksamisestaan. Tämä saattaa vanhemmalta helposti unohtua arjen kiireiden tuoksinassa.
Moni vanhempi saattaa lukea lasten kasvatukseen liittyviä kirjoja ja pitää tavoitteenaan kasvattaa lapsensa lukemiensa oppien mukaisesti. Jos asiat eivät suju niin kuin kirjoissa, vanhempi saattaa kokea voimakasta huonommuuden tunnetta. Hän saattaa ajatella, että hän ei ole hyvä vanhempi, hänen lapsensa eivät ole onnellisia ja että muut vanhemmat onnistuvat kaikessa niin paljon paremmin kuin hän. Tällaisilla ajatuksilla ei ole usein mitään todellisuuspohjaa, mutta ne saattavat silti tuntua hyvin todellisilta. Jos tällaista ajatusketjua ei saa katkaistua, se voi johtaa pitkäkestoiseen ahdistukseen ja stressiin, ellei vanhempi osaa olla itselleen armollinen.
Vanhemmuus ei ole helppoa
Lehdissä ja sosiaalisessa mediassa saatetaan toisiaan välittää ideaalista kuvaa vanhemmuudesta, jossa elämä esitetään kiiltokuvamaisena nautintona, johon eivät kuulu stressi ja ahdistus. Jokainen vanhempi kuitenkin tietää, että todellisuus on usein kaukana tästä. Vanhemmuus on toki täynnä onnen hetkiä, mutta mukaan mahtuu myös huolta, ärtymystä, suorituspaineita ja riittämättömyydentunteita.
Onkin tärkeää, että vanhemmalla olisi mahdollisimman realistinen kuva siitä, mitä lapsiarki oikeasti on useimmissa perheissä. Jos kiiltokuvamaisten somepostauksien lukeminen ahdistaa, voi tietoisesti ottaa taukoa tämäntyyppisten kanavien ja uutisten seuraamisesta. Kun ei jatkuvasti vertaile itseään muihin, olo muuttuu huomattavasti rennommaksi.
Ei ole vain yhtä tapaa “onnistua” vanhempana
Jokainen vanhempi ja perhe on erilainen. Ei ole olemassa vain yhtä oikeaa tapaa olla vanhempi ja kasvattaa lapsiaan. Tärkeintä on, että vanhempi yrittää parhaansa ja muistaa samalla olla empaattinen itseään kohtaan. Tällä lailla hänellä on parhaat edellytykset pitää huolta myös perheensä hyvinvoinnista.
Lähde: Psychology Today
Teksti: Sonja
Ei vielä kommentteja