Vanhemman kannattaa opettaa lapselleen suvaitsevaisuutta pienestä pitäen

Vanhemman kannattaa opettaa lapselleen suvaitsevaisuutta pienestä pitäen
Kuva: Emotionary App

Moni vanhempi ei tule ajatelleeksi, kuinka suuri valta hänellä on siihen, minkälainen ihminen hänen lapsestaan kasvaa. Arvomaailma muodostuu usein jo lapsuudenkodissa.

Toki on selvää, ettei vanhemmalla ole täydellistä valtaa siihen, minkälainen aikuinen hänen lapsestaan kasvaa. Vaikka lapsuudenkodissa olisi saanut täydelliset eväät matkaan, lapsen elämä voi silti suistua raiteiltaan aikuisena. Tai vaikka elämä muutoin sujuisi hyvin, lapsesta saattaa silti kasvaa aikuinen, joka ei osaa ottaa toisia riittävällä tavalla huomioon.

Toisaalta kehitys voi kulkea toiseenkin suuntaan. Lapsuudenkoti saattaa olla esimerkiksi sellainen, jossa vanhemmat syyllistyvät rikoksiin tai käyttävät päihteitä, mutta lapsesta kasvaa rehellinen ja terveellisesti elävä aikuinen. On selvää, että lähtötilanne yksin ei voi sanella sitä, minkälaiseksi ihmisen elämä muodostuu.

Tästä huolimatta lähtökohdilla on kuitenkin jonkinlainen vaikutus siihen, millaiset mahdollisuudet ihmisen elämällä on kulkea tiettyihin suuntiin. Vaikka absoluuttisesti ei asiaan voikaan vaikuttaa, vanhempi voi omalla toiminnallaan lisätä todennäköisyyttä, että lapsen elämä kulkisi tiettyyn suuntaan, sen sijaan että se kulkisi toiseen suuntaan.

Minkälaisia oppeja vanhemman olisi tärkeintä antaa lapsilleen?

Erilaisuuden hyväksyminen, toisten kunnioittaminen, ystävällisesti puhuminen ja vastaavat asiat ovat monille aikuisille itsestäänselvyyksiä, mutta jos lähtee miettimään, kuinka näitä asioita voisi opettaa lapselle, tämä ei aina ole niin helppoa kuin äkkiseltään luulisi.

Monissa tilanteissa aikuiset huomaamattaan käyttäytyvät tavoilla, joita he eivät itse miellä toisia loukkaavaksi. Tällaisia tilanteita voivat olla esimerkiksi aikuisten puheissa huomaamatta esiintyvät loukkaavat ilmaisut tiettyjä ihmisryhmiä kohtaan, tietynlaisille ihmisille naureskelu ja vastaavat aikuisen mielestä ehkä varsin pienet asiat, jotka lapsi kuitenkin nappaa yllättävän herkästi seuratessaan vanhempansa käyttäytymistä.

Joskus vanhempi saattaa vasta myöhemmin havahtua siihen, että hänen lapsensa on napannut häneltä jonkun negatiivisen termin tai ajatustavan liittyen vaikkapa tiettyyn ihmisryhmään. Lapsen kannalta tilanne on tietenkin ongelmallinen, koska hän ei osaa kyseenalaistaa vanhemmiltaan saamiaan oppeja, ennen kuin mahdollisesti vasta aikuisuudessa. Usein vasta siinä vaiheessa, kun lapsi alkaa itsekin lähestyä aikuisuutta hänelle saattaa tulla ajatuksia siitä, että vanhempien suhtautuminen asioihin ei välttämättä olekaan ainoa oikea tapa.

Tästä syystä parasta olisikin, että vanhemmat pysähtyisivät miettimään tarkoin sitä, minkälaisen mallin he haluavat antaa heitä tarkkaan seuraaville pienille silmäpareille. Vanhemmilla on ainutlaatuinen tilaisuus vaikuttaa siihen, minkälaisia uusia ihmisiä maailmaamme kasvaa. Jos vanhempi toivoo, että maailma muuttuisi paremmaksi paikaksi, tätä mahdollisuutta ei kannata jättää käyttämättä.

Avatar photo

Anonyymi perhe

Anonyymi perhe koostuu monimuotoisten perheiden lisäksi myös ihanan kamalista isovanhemmista sekä niistä ainaisista mammakerhojen kaikkitietävistä äideistä - lapsettomia karvalasten vanhempia kuitenkaan unohtamatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *