Vaikeus päästää lapsia entisen puolison uusperheeseen

boy hugging woman during daytime
Kuva: Xavier Mouton Photographie

Jos entinen puoliso on pettänyt sinua nykyisen kumppaninsa kanssa, saattaa tuntua hyvin vaikealta päästää lapset viettämään aikaa eksän uusperheen kanssa. Kuinka tähän tilanteeseen kannattaa asennoitua?

Pettäminen tuntuu aina todella pahalta ja siitä ylitsepääseminen kestää kauan. Varsinkin jos suhde on loppunut pettämiseen ja entinen puoliso jatkaa elämäänsä sen ihmisen kanssa, jonka kanssa on pettänyt, tilanne voi tuntua todella raastavalta. Henkinen tuska voi kestää pitkään ennen kuin petetty pikkuhiljaa alkaa päästä takaisin jaloilleen ja voi siirtyä eteenpäin omassa elämässään.

Toipumista voi hidastaa paljon, jos joutuu pettämisen lisäksi käsittelemään myös tuskaansa sen johdosta, että on annettava lastensa viettää aikaa entisen puolison uuden kumppanin kanssa. Jos entisen puolison uudesta kumppanista on käytännössä tullut lasten uusi äiti- tai isäpuoli, kuinka petetty vanhempi voi tehdä itselleen mahdollisimman helpoksi hoitaa arjen käytännön asioita tämän uuden henkilön kanssa, jolla on nyt suuri rooli lasten elämässä?

Tilanne saattaa herättää todella voimakkaita tunteita

Eräs vahva tunne saattaa olla mustasukkaisuus siitä, että lapset saattavat alkaa aidosti pitää entisen puolison uudesta kumppanista. Jos tämä kumppani käytännössä katsoen on rikkonut alkuperäisen perheen, saattaa tuntua tietyllä tavalla veitsen vääntämiseltä haavassa, että lapsetkin saattavat alkaa tästä henkilöstä pitää. Tällainen tunne on täysin ymmärrettävää, eikä siitä kannata kantaa minkäänlaista syyllisyyttä.

Kannattaa pyrkiä itse käyttäytymään aikuismaisesti, vaikka entinen kumppani ei siihen pystyisi

Lapsille ei kannata mustamaalata ja demonisoida entistä kumppania tai tämän uutta puolisoa. Jos lapset ovat riittävän vanhoja, he kyllä ymmärtävät kuvion itsekin ja heille saattaa myös olla vaikeaa tulla toimeen toisen vanhemman uuden kumppanin kanssa.

Jos lapset taas ovat liian nuoria ymmärtääkseen kaikkia eron nyansseja, heille on luultavasti hyvin hämmentävää, että aikuiset puhuvat keskenään toisistaan negatiivisia asioita. He saattavat uskoa varauksetta kaiken, mitä toiselta vanhemmaltaan kuulevat. Jos vanhempi mustamaalaa toisen vanhemman uutta kumppania ylenmäärin, lasten on mahdollisesti hyvin vaikea tulla uuden kumppanin kanssa toimeen, mikäli tämä jää pysyvästi toisen vanhemman elämään. Tällainen tilanne saattaa pidemmän päälle aiheuttaa suuriakin vaikeuksia arkielämään, mikä tuskin on kenenkään osapuolen lopullinen toive ja tavoite.

Kannattaakin pyrkiä itse käyttäytymään fiksusti silloinkin, vaikka toiset osapuolet eivät moiseen kykenisi. Tällöin voi itse seisoa selkä suorassa omien toimiensa ja päätöstensä takana ja antaa muiden käyttäytyä lapsellisesti. Lapsetkin kyllä kasvaessaan tulevat ymmärtämään, millainen tilanne eroon on johtanut, vaikka vanhempi ei asiasta heille ylenmäärin puhuisikaan.

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.