15 talvista koko perheen puuhaa

Kuva: Pexels/ Yan Krukau

Talvessa on omat hyvät puolensa. Silloin voi esimerkiksi harrastaa talvisia urheilulajeja, joita kesällä ei voi harrastaa. Tällaisia ovat esimerkiksi lumileikit ja mäenlasku. Artikkelissa on lueteltu 15 talvista koko perheen puuhaa:

1. Jäälyhtyjen tekeminen

Jäälyhtyjä voi tehdä monella eri tavalla. Kokeile erilaisia muotoja, niin saat erikoisempia lyhtyjä. Varmista, ettei astia pääse jäätymään läpikotaisin, jotta keskelle jää tilaa kynttilälle. Voit kokeilla värjätä jäälyhdyn elintarvikeväreillä. Kokeile koristella jäälyhtyä monilla eri tavoilla, kuten helminauhalla tai silkkipaperilla.

2. Pulkkamäki

3. Talvinen metsäretki

Pakatkaa eväät, kuten kuumaa juomista termariin, ottakaa mukaan kiikarit ja lämpimät istuinaluset, sekä lähtekää lähimetsään talviselle metsäretkelle.

4. Luistelu

5. Lumisota

Lumisotaa voi leikkiä hyvin monenlaisilla säännöillä. Yhdessä versiossa voitte rakentaa linnoitukset ja valita joukkueet.

6. Hiihto

7. Lumikasojen päällä kiipeily

Lumikasoja voi tehdä itse koko perheen voimin tai hyödyntää aura-auton tekemiä lumikasoja. Niissä kiipeily edistää motorisia taitoja ja kehittää kuntoa. (Vanhemmat kokeilkaa vaikka itse! Lapsista on hauskaa, kun vanhempi heittäytyy mukaan leikkeihin).

8. Lumiukon tekeminen

Suojakelit kannattaa hyödyntää esimerkiksi lumiukon, lumihevosen tai lumilinnan tekemiseen.

9. Laskettelu

10. Tarkkuuskisa lumipalloilla

Voitte ottaa koko perheen kesken tarkkuuskisan yrittämällä osua esimerkiksi tolppaan tai puuhun. Huomioikaa, ettei lähellä ole ikkunoita.

11. Lumienkeleiden tekeminen

12. Lumihirviö

Lumihirviö-leikki soveltuu periaatteessa mihin tahansa talviseen puuhaan. Se on vähän samantyylinen leikki, kuin hippa. Siinä aikuinen on lumihirviö, joka yrittää saada lapset kiinni.

Hauskin versio siitä syntyy mäenlaskussa, jossa lapset laskevat mäkeä ja yrittävät päästä mäen alle, ennen kuin lumihirviö nappaa heidät. Turvallisuus täytyy kuitenkin huomioida, joten onkin parasta, että aikuinen on lumihirviö koko leikin ajan.

Leikkiä on helppo muuttaa pienin keinoin. Lumihirviö voi esimerkiksi liikkua hidastetusti ja vain tietyin väliajoin, jolloin lapsi voi ennakoimalla välttää kohtaamisen lumihirviön kanssa ja päästä maaliin. Tai voi leikkiä, että kiinnijääneet jäätyvät ja jähmettyvät paikoilleen. Heidät täytyy pelastaa halaamalla heidät lämpöiseksi. Vaikeammassa versiossa lumihirviöllä on lisäapuna pallo, jota täytyy myös varoa.

13. Makkaranpaisto kodalla

Makkaranpaistossa kodalla talvella on omanlaisensa tunnelma. Muistakaa ottaa lämpöiset istuintyynyt mukaan istumista varten.

14. Pulkan vetäminen

Pulkalla on kiva laskea mäkeä tai käydä ihan vain perheenä kävelyllä, aikuisen vetäessä lasta pulkassa.

15. Eläinten jälkien bongaaminen

Eläinten jälkien bongaaminen erityisesti pienten lasten kanssa on hauskaa. Samalla voit pitää lapselle opetustuokion metsäneläimistä. Kuinka pitkälle jaksatte seurata jäniksen jälkiä? Millaisia jälkiä eri eläimet jättävät jälkeensä?

Oletko jo kokeillut tänä talvena listauksessa olevia talvisia puuhia? Voisitteko ottaa tavoitteeksi kokeilla niitä kaikkia?

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.