Huomioidaanko kaikissa uusperheissä lapsen tarpeita? – Joutuuko lapsi sopeutumaan liikaa?

Kuva: Pexels/ joEllen Moths

Aikuisten ei pitäisi kiirehtiä rakkauden huumassa uusperheen perustamiseen liian nopeasti ja ajatella, että lapset kyllä sopeutuvat. Vanhempien ero on jo itsessään iso asia, saatika uusperheen perustaminen. Kaikki osapuolet tarvitsevat aikaa asioiden käsittelyyn ja sisäistämiseen.

Lapsen täytyy löytää oma paikkansa ja roolinsa uusperheessä. Lasta täytyy valmistella muutoksiin. Erityisen paljon tulee kiinnittää huomiota tilanteeseen, jos lapsi saa sisarpuolia: toisen biologisen vanhemman luona lapsi saattaa olla ainokainen ja saada kaiken huomion itselleen, kun taas toisen vanhemman luona hänellä saattaa olla useampikin sisarpuoli. Perheen ja roolin vaihtaminen esimerkiksi joka toinen viikko, ei ole mikään ohikiitojuttu.

Alalla yli 30 vuotta työskennellyt psykologian tohtori, pari- ja perhepsykoterapeutti Vuokko Malinen arvostelee aikuisia lapsen edun unohtamisesta erotilanteissa ja uusperheen perustamisessa. Hän muistuttaa, että ero on pitkäaikainen prosessi. Aikuiset, ja etenkin lapset, tarvitsevat paljon enemmän aikaa asian käsittelyyn, kuin mitä voisi kuvitella.

Tunne- ja vuorovaikutustaitojen merkitys kasvaa uusperheessä moninkertaisesti: mitä enemmän on muuttuvia tekijöitä ja perheenjäseniä, niin sitä enemmän tarvitaan yhteistä vuorovaikutusta ja kykyä ilmaista omat tarpeensa ja tunteensa.

Uusperheen muodostumisessa on sellainen erityispiirre, että aikuisista tulee yhtä aikaa sekä uusvanhempia, että puolisoita. Kun vanhempi on rakastunut uuteen kumppaniin, hän saattaa odottaa lapseltaan samansuuntaista tunnetta uutta kumppaniaan kohtaan. Lapsen näkökulmasta uusperhe tarkoittaa sitä, että hänen on melko nopeasti hyväksyttävä elämäänsä sellaisia ihmisiä, joita hän ei ole itse valinnut.

Kliininen psykologi ja professori Yeshivan yliopistosta, Sabrina Romanoff kertoo, että lapsi voi kuormittua valtavasti uusperheessä. Tilanne pahenee, jos vanhemmat ovat liian vaativia ja olettavat, että hyvä suhde isä-tai äitipuoleen kehittyy ikään kuin automaattisesti. Suhteen kehittymiselle tulee antaa aikaa ja panostaa siihen. Lapsen kunnioitus ja luottamus tulee ansaita.

Mikäli lapsen vanhemmat ovat äskettäin eronneet, uusperheen perustaminen konkretisoi lapselle biologisten vanhempien eron. Siinä vaiheessa lapsi saattaa alkaa oireilla vanhempien eroa. Pieni lapsi ei välttämättä osaa kertoa vaikeista tunteista, vaan saattaa oireilla esimerkiksi päänsäryllä, pahoinvoinnilla, nukkumalla levottomasti sekä näkemällä painajaisia.

On syytä muistaa, että jokainen lapsi reagoi uusiin tilanteisiin täysin yksilöllisesti. Muuttuvassa elämäntilanteessa tulisi sallia lapsen kokea kaikenlaisia tunteita ja antaa niille tilaa. Se vaatii aikuiselta vahvuutta ja sitä, että vanhempi kykenee ottamaan vastaan lapsen erilaiset tunteet, myös ne vaikeimmat. Lapselle tulee sanoittaa tunteita ja olla hänen kanssaan aidossa vuorovaikutuksessa.

Uusperheen sisaruussuhteet

Jotkut lapset voivat kokea uusperheen perustamisen menetyksenä ja pelkäävät erityisasemastaan luopumista. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi ennen ainokaisella lapsella.

Jotta uudet sisaruussuhteet toimisivat, se vaatii aikaa ja yhteenhioutumista. Parhaimmillaan uusperhe tarjoaa lapselle kokemuksen turvallisesta lapsiyhteisöstä, jossa voi harjoitella sosiaalisia taitoja ja sitä, kuinka ryhmässä toimitaan.

Onko sinulla kokemusta uusperheessä elämisestä? Otetaanko teidän uusperheessä lapsen tarpeet riittävästi huomioon?

Lähteet: MLL, Monimuotoiset perheet, Turku AMK, Verywell mind ja YLE

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.