Mitä on “momsheimaus” ja kuinka olla välittämättä siitä?

Mitä on “momsheimaus” ja kuinka olla välittämättä siitä?
Kuva: Pixabay/ geralt

Momshaming eli “momsheimaus” on sitä, että joku toinen äiti arvostelee toista hänen vanhemmuudestaan tai valinnoistaan lastenkasvatuksessa. Vaikka siihen olisi joskus aihetta, on toisen arvostelusta yleensä enemmän haittaa, kuin hyötyä. Momsheimaus voi johtaa epävarmuuteen ja ahdistukseen äitinä.

Momsheimaus aiheuttaa äidille häpeää. Momsheimauksen klassikkoaiheita ovat imetyksen kesto, synnytystapa ja kasvatustyylit. Momsheimaus voi olla äärimmäisen vahingollista ja johtaa yksinäisyyteen, turvattomuuteen, leimautumiseen tai jopa loppuun palamiseen.

Jotkut arvostelijat kokevat aidosti yrittävänsä auttaa. Toiset taas pyrkivät pönkittämään omaa egoaan alistamalla muita. Motivaatiosta riippumatta momsheimaus on loukkaavaa. Äidit tarvitsevat tukea ja rohkaisua, eivätkä tuomitsemista ja arvostelua.

Nykypäivänä äitien arvostelu on siirtynyt enemmän someen, mutta sitä tapahtuu myös live-elämässä. Voit kuulla sitä ystäviltä, perheeltä, kumppanilta tai muilta äideiltä.

Keinoja selviytyä momsheimauksesta

1. Aseta oma hyvinvointisi etusijalle

Äideillä on tapana laittaa oma hyvinvointinsa sivuun pitäessään huolta lapsistaan ja muista ihmisistä. Oman hyvinvoinnin priorisoiminen auttaa kuitenkin akkujen lataamisessa. Se tekee äidistä itsevarmemman, tunne-elämältä vakaamman ja kestävämmän.

2. Keskity omaan vanhemmuuteesi

Siirrä huomio muiden mielipiteistä siihen, mitä voit tehdä ollaksesi onnellisempi, sekä tyytyväisempi vanhempi. Mitkä ovat omat tavoitteesi vanhempana? Unohda kilpailu ja vertailu.

3. Valitse tietolähteesi huolella

Nykyajan tietotulva ja ristiriitainen informaatio saavat monet vanhemmat hämmennyksen valtaan. Valitse siis yksi tai kaksi luotettavaa lähdettä, josta otat neuvoja. Tällaisia voivat olla: jokin terveydenhuollon taho tai sivusto, kirja sekä hyvä ystävä.

4. Vertaistuki

Vertaistuki on erittäin tärkeää äideille. Empatia ja yhteenkuuluvuuden tunne ovat hyvää vastalääkettä momsheimaukselle.

5. Sosiaalinen media

Sosiaalinen media on hauskuutta ja yhteydenpitoa varten. Joten älä seuraa tilejä, jotka pahentavat oloasi. Seuraa sen sijaan tilejä, joista koet saavasi hyödyllistä tietoa ja tukea vanhemmuuteesi.

6. Aseta rajat

Mikäli joku tarjoaa sinulle ei-toivottuja neuvoja, sanoa kiitos ja unohda ne. Aseta muille ihmisille terveet rajat. Sinun ei tarvitse olla muiden “likasanko”.

7. Itsetunnon vahvistaminen

Juhli pieniä onnistumisia äitinä ja etsi muitakin keinoja vahvistaa itsetuntoasi. Opettele olemaan itseäsi kohtaan myötätuntoinen.

Lisää aiheesta voit lukea täältä.

Onko momsheimaus-termi sinulle tuttu? Oletko kohdannut sitä omassa elämässäsi?

Lähteet: Choosing therapy

Teksti: Anne-Mari Valta

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *