Nämä 5 keinoa auttavat hillitsemään kiukuttelevaa lasta!

Nämä 5 keinoa auttavat hillitsemään kiukuttelevaa lasta!
Kuva:Pixabay/dimitrisvetsikas 1969

Lapsen kiukutellessa aikuisen ei pidä kieltää lapsen kokemaa tunnetta tai jättää häntä yksin vaikean tunteen kanssa. Kiukkuinen ja pettymystään ärjyvä lapsi, tarvitsee vierelleen aikuisen, joka pystyy auttamaan häntä vaikean tunteen kohtaamisessa.

Alla on lueteltu erilaisia keinoja lapsen kiukun kohtaamiseksi ja käsittelemiseksi, oletko jo kokeillut näitä?

1. Selvitä kiukun syy

Lapsen kiukutteluun on monia eri syitä: kiukku voi johtua lapsen kehityksen vaiheista, jolloin lapsi harjoittelee omaa tahtoa ja testaa vanhemman asettamia rajoja. Se on tarpeellista lapsen itsenäisyyteen kasvamisen takia.

Kiukuttelua tapahtuu etenkin lapsen ollessa tahtoiässä eli 2-3-vuotiaana. Arjen sujumiseen vaikuttavat lisäksi lapsen temperamentti sekä muutokset lapsen elämässä (esimerkiksi muutto tai vanhempien ero). Joskus myös arjessa itsessään voi olla jotain, mikä kuormittaa lasta. Tällöin väsymys purkautuu kiukkuna.

2. Pysy itse rauhallisena

Yritä pysyä itse rauhallisena lapsen raivotessa. Lapsen tunteet voivat tarttua aikuiseenkin, ellei hän tietoisesti varo sitä. Kun vanhempi pysyy rauhallisena, hänen levollinen olemus ja otteet sekä empaattisuus rauhoittavat lasta ja auttavat selviämään suurestakin tunnekuohusta. Lapsi ymmärtää, ettei ole mitään hätää.

Aikuinen voi helpottaa omaa oloaan, kun ymmärtää, että lapsi on vielä lapsi ja siksi tunteiden säätelytaidoiltaan keskeneräinen. Lapsi saattaa olla hämmentynyt tai jopa hädissään, hyvin voimakkaista tunteistaan.

Mikäli sinun on vaikea pitää itseäsi rauhallisena, niin ota käyttöön erilaisia rauhoittumiskeinoja. Niitä voivat olla tilanteesta poistuminen hetkeksi, syvään hengittäminen tai lasillinen kylmää vettä.

3. Älä jätä lasta yksin

Monesti kehotetaan viemään kiukutteleva lapsi esimerkiksi “jäähypenkille” tai omaan huoneeseen rauhoittumaan, mutta lasta ei tulisi jättää yksin omien tunteidensa kanssa. Lapsi ei osaa vielä käsitellä niitä ja tarvitsee lohdutusta.

Jos lapsi jätetään yksin, hän voi tuntea hylkäämistä ja, että kukaan ei kestä häntä ja hänen ahdistavia tunteitaan. Jäähypenkki ja yksin jättäminen ei ole hyvä ratkaisu.

Tilanteen rauhoituttua on hyvä käydä asia yhdessä läpi, niin lapsi voi oppia siitä jotain ja ymmärtää tapahtuneen.

4. Kannusta lasta puhumaan

Lapsen olisi hyvä oppia purkamaan kiukkuaan puhumalla. Kannusta ja pyydä lasta selittämään, että miltä hänestä tuntuu ja mikä häntä harmittaa. Se voi myös ennaltaehkäistä tulevia kiukkukohtauksia, kun lapsi osaa sanoittaa tunteitaan.

5. Ennakoi ja ennaltaehkäise

Olet ehkä jo huomannutkin, missä ja minkälaisissa tilanteissa, lapsesi alkaa todennäköisemmin kiukutella: väsymys, nälkä tai mieliteot ovat hyvin yleisiä syitä. Sinun on tärkeää luoda lapsen elämään rutiineja ja pyrkiä noudattamaan niitä: tällaisia ovat ruoka-ajat ja nukkumaanmenorutiinit.

Mukauta muut päivän asiat ja askareet noiden tärkeiden rutiinien ja aikataulujen ympärille. Yritä olla vaihtamatta ruokailun tai päiväunien ajankohtaa, ja ota kodin ulkopuolelle lähtiessäsi mukaan terveellistä välipalaa, ettei nälkä pääse yllättämään.

Oletko kokeillut listan keinoja lapsen kiukun hetkellä? Osaatko ennaltaehkäistä kiukuttelua?

Lähteet: Askel terveyteen, Hyvä Terveys, MLL ja Terve

Teksti: Anne-Mari Valta

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *