Näin opit kommunikoimaan paremmin teinisi kanssa – 6 vinkkiä

Kuva: Pexels/Karolina Grabowska

Teini-iän tuomien muutosten myllerryksessä lapsi on herkästi napit vastakkain vanhempiensa kanssa. Väärinkäsityksiä ja sekaannuksia tapahtuu, koska yhteistä kieltä teinin ja vanhempien välillä ei tunnu löytyvän.

Vanhempien ja teinien kommunikaatio-ongelmien syy on pääasiassa erilaisissa neurologisissa, psykologisissa ja biologisissa kehitysmuutoksissa, joita lapsi kokee teinivuosien aikana. Näin toteaa Your Tangon sivuilla Helaina Altabef, joka valmentaa vanhempia kommunikoimaan paremmin teini-ikäisten lastensa kanssa. Hänen mukaansa kaoottisina teinivuosina vanhemmat tarvitsevat parempia ja tehokkaampia kommunikaatiotaitoja, jos haluavat säilyttää yhteyden teiniinsä.

Näin opit kommunikoimaan paremmin teinisi kanssa

Teini elää hetkessä

Yritä sisäistää se, että sinun ja teinin aikakäsitykset ovat erilaiset. Aikuiselle teinin kahden viikoin takainen käytös on yhä relevantti asia, mutta teini on sen jo unohtanut – teinille siitä on jo ikuisuus. Jos pystyt samaistumaan teinin aikakäsitykseen edes silloin tällöin, se on hyvä asia. Jos se ei onnistu, pyri parhaasi mukaan pitämään keskustelut nykyhetkessä. Puhu siis teinin kanssa kuluvasta viikosta, ehkä seuraavastakin, mutta älä mene kauas nykyhetkestä.

Tunteet hallitsevat

Teini-iässä aivojen tunnerakenteet ovat ottaneet ohjat. Monien reaktioiden taustalla on limbinen järjestelmä ja etenkin mantelitumake, jota kehittymisvaiheessa yhä oleva otsalohko ei pidä aisoissa. Altabefin mukaan onkin hyödytöntä yrittää olla rationaalinen teinille, joka on tunnekuohun vallassa.

Tarkka havaitsija, huono tulkki

Teinit huomaavat hienovaraisiakin muutoksia kehonkielessä ja äänensävyssä. Koska teinin aivot yhä kehittyvät, ymmärtävät he usein näiden muutosten merkityksen väärin. Tästä syystä esimerkiksi vanhemman huoli kääntyykin epäluottamukseksi tai arvosteluksi teinin korvissa. Kun kommunikoit teinisi kanssa, yritä huomioida hänen kehitysvaiheensa.

Muuta kommunikointitapaasi

Altabef suosittelee, että kysyt itseltäsi, teetkö oletuksia teinistäsi kysymättä hänen mielipidettään asiasta. Jos kyllä, koeta muuttaa kommunikointitapaasi. Voit esimerkiksi sanoa, että ”Minua kiinnostaa ajatuksesi tästä asiasta”. Tai esimerkiksi sen sijaan, että olettaisit hänen tarvitsevan apuasi koulutehtävissä, voit kysyä, tarvitseeko hän apua jossain.

Kysy oikeat kysymykset

Altabef on kysynyt teinijoukolta, millaisia kysymyksiä he haluaisivat kuulla vanhemmiltaan, ja etenkin yksi vastaus oli Altabefin mukaan hyvä. Eräs teineistä oli kertonut kuulleensa äitinsä keskustelevan omien ystäviensä kanssa ja äiti oli kysynyt heiltä tarkentavia kysymyksiä ystävien kertomuksiin liittyen. Tätä teinitkin kaipaavat: keskustelua eikä utelua ja oletuksia.

Muista, millaista on olla nuori

Vanhemman halu auttaa johtuu hänen halusta suojella lasta. Lapsi voi kokea sen kuitenkin niin, ettei vanhempi usko tai luota häneen. Vaikka teinin toimintatavat voisivat olla mielestäsi parempia, anna hänen olla, jos teinilläsi menee hyvin.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

  Array
(
  [0] => thumbnail
  [1] => medium
  [2] => medium_large
  [3] => large
  [4] => 1536x1536
  [5] => 2048x2048
  [6] => vp_sm
  [7] => vp_md
  [8] => vp_lg
  [9] => vp_xl
  [10] => vp_sm_popup
  [11] => vp_md_popup
  [12] => vp_xl_popup
)