5 lapsen äiti vinkkaa: Näiden 3 kysymyksen avulla karsit helposti ylimääräistä tavaraa pois

Kuva: Pexels/Sarah Chai

Kun kotia laittaa järjestykseen, voi tavaroiden keskellä tulla pohtineeksi, miten niiden määrää saisi vähennettyä. Tavaroista, vaatteista ja muusta luopuminen voi tuntua vaikealta. Sekin on kuitenkin taito, jossa voi oppia paremmaksi.

Viiden lapsen äiti Krista Lockwood jakaa Instagram-tilillään neuvoja, miten tavaraa voi karsia ja pitää kodin järjestyksessä. Englanniksi hän käyttää termiä decluttering. Lockwood on avannut tavaroiden karsimisen hyötyjä myös The Motherhood-podcastissa ja paljasti samalla neuvonsa, joka helpottaa tavaroiden karsimista.

”Aivan alkuvaiheessa voit kysyä itseltäsi kysymyssarjan, jonka avulla tiedät, onko jokin asia säilyttämisen arvoinen”, Lockwood sanoi The Sunin mukaan.

Ensimmäinen kysymys on: ”Tarvitsenko sitä?” Lockwoodin mukaan jos vastaat tähän kysymykseen kyllä, on sinun seuraavaksi kysyttävä itseltäsi, milloin todella aiot käyttää kyseistä asiaa.

Jos pystyt kuvittelemaan hetken, kun tarvitset tai käytät kyseistä tavaraa/vaatetta, on sinun kysyttävä vielä sen jälkeen itseltäsi yksi kysymys: ”Kannattaako tämä asia säilyttää vain tuota mahdollista hetkeä varten, mikä ehkä tapahtuu tulevaisuudessa?”

Jos keksit siihenkin vastauksen, on kyseinen asia todennäköisesti säilyttämisen arvoinen. Jos taas vastaat näihin kysymyksiin ei, voit luopua tavarasta.

Lapset mukaan prosessiin

Lockwood itse on oppinut karsimaan tavaroita vuonna 2013, kun hän miehensä kanssa muutti vielä tuolloin kolmilapsisen perheensä Alaskasta Floridaan. Hän onnistui mahduttamaan kaiken olennaisen vain kahteen matkalaukkuun.

”Me vahingossa havaitsimme, miten mahtavaa se on, kun tavaraa on vähemmän. Aloitimme vain alusta ja se oli mahtavaa. En ollut aiemmin ajatellut, miten tavaroiden karsiminen voi vaikuttaa elämään positiivisesti. Päästyämme Floridaan elämäni tuntui täysin erilaiselta”, Lockwood kertoi podcastissa.

”Luulin, että se johtui muutosta, mutta jälkikäteen ajateltuna se johtuikin siitä, ettei minusta tuntunut musertavalta pitää pyykkikori tyhjänä ja lasten lelut järjestyksessä”, hän lisäsi.

Nykyään Lockwood joutuu selittämään tavaroiden karsintaa myös lapsilleen, mikä voi olla haastavaa. The Sunin mukaan Lockwood uskoo kuitenkin vakaasti siihen, että lapset kannattaa ottaa mukaan tavaroiden karsimisprosessiin.

”Anna lasten auttaa sinua laittamaan tavaroita pois. Kerro heille samalla, että ’Laitan nämä kengät pois, koska…’, ’Laitan nämä tyynyt pois, koska…’. Näin lapset voivat harjoitella karsintaa niin, ettei se koskee heidän omia tavaroitaan ja he näkevät, miten käyt asioita läpi. Minusta se on todella hyödyllistä”, Lockwood sanoi.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.