Miten ylipaino vaikuttaa raskauteen?

Kuva: Pixabay/ Fotorech

Raskaana olevien lihavuus on yleistynyt eli heidän joiden painoindeksi (BMI) on yli 30. Vuonna 2018 raskaana olevista 16 prosentin BMI oli yli 30. Lihavuus lisää raskauden riskejä, joten jos painoindeksi on yli 30, painonpudotus voi auttaa raskautumista.

Raskaana ollessa ei saa kuitenkaan laihduttaa, mutta suosituksena on, että paino nousisi vain vähän. Joten mikäli haluaa laihduttaa, on se tehtävä ennen raskautumista.

Lihavuuden aiheuttamat riskit äidille

Monet raskaudenaikaiset komplikaatiot ovat yleisempiä ylipainoisilla. Lihavan naisen riski kohonneeseen verenpaineeseen on nelinkertainen ja raskausdiabetekseen kaksinkertainen verrattuna normaalipainoisiin. Lihavilla laskimotukokset ovat yleisempiä.

Ylipaino altistaa naisen raskaudenaikaiseen diabetekseen eli sokerihäiriöön. Raskausdiabetes puolestaan voi johtaa sikiön suurikasvuisuuteen, mutta sitä aiheuttaa jo yksistään äidin ylipainokin.

Yksi vakavimmista lihavuuteen liittyvistä raskausajan komplikaatioista on raskausmyrkytys. Se nostaa äidin verenpainetta ja voi lisäksi vaurioittaa istukkaa, heikentämällä sikiön verenkiertoa.

Lihavuuden aiheuttamat riskit sikiölle/vauvalle

Jos äiti on ylipainoinen, niin sikiön liikakasvua eli makrosomiaa ja yliaikaisuutta esiintyy useammin. Jopa sikiökuoleman riski on kohonnut. Kohtukuoleman vaara on lihavilla äideillä kaksinkertainen verrattuna lievästi ylipainoisiin naisiin. Vastasyntyneen kuoleman vaara ensimmäisen elinviikon aikana on lisääntynyt.

Merkittävästi ylipainoisilla synnyttäjillä kasvaa synnytysten aikaisten hankaluuksien todennäköisyys. Ylipainoisille tehdään enemmän keisarileikkauksia. Haavainfektiot ovat lihavilla todennäköisempiä.

Ylipainoisten synnytyskipujen hoito on teknisesti ongelmallista, mikäli halutaan laittaa selkäpuudutus. Lihavuus lisää synnytyksen jälkeisiä virtsatieongelmia.

Ylipainoisten äitien lapset tarvitsevat normaalia useammin hoitoa synnytyksen aikaisen hapenpuutteen ja huonon verensokeritasapainon vuoksi. Heidän vastasyntyneet tarvitsevat muita useammin tehohoitoa. Koska vauva on saanut liiallista sokeria, on hänen insuliinituotantonsa kiihtyneessä tilassa vielä syntymän jälkeenkin.

Äidin ylipaino aiheuttaa suurikasvuisuutta. Isokokoisella vastasyntyneellä on riski saada jokin vaurio, kuten olkapunosvaurio. On mahdollista, ettei vauva mahdu syntymään alateitse. Vauvan iso koko ei ainoastaan vaikeuta synnytystä vaan tarkoittaa myös sitä, että vauva kärsii suuremmalla todennäköisyydellä lapsena lihavuudesta ja diabeteksestä.

Ikävä kyllä lihavien naisten raskausajan riskit ovat suuret ja vakavat. Siksi, jos mahdollista, tulevan äidin tulisi laihduttaa jo ennen raskautta. Se lisää raskaaksi tulemisen mahdollisuuksia ja vähentää riskejä keskenmenoihin.

Mutta, jos olet jo raskaana ja sinulla on reilusti ylipainoa, niin keskustele lääkärin ja neuvolahenkilökunnan kanssa mahdollisuuksistasi vaikuttaa positiivisesti raskauteen. Terveelliset elämäntavat tekevät kaikille hyvää.

Tiesitkö näistä lihavuuteen liittyvistä raskausajan riskeistä? Kuinka voisit vähentää riskejä?

Lähteet: Askel terveyteen, Terveyskirjasto, Terveyskylä ja YLE

Teksti: Anne-mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.