Tutkimus paljastaa, miksi lapsihaaveet ja todellisuus eivät kohtaa 

Tutkimus paljastaa, miksi lapsihaaveet ja todellisuus eivät kohtaa 
Kuva: Pexels/ Ngakan Eka

Syntyvyys on ollut laskusuunnassa Suomessa koko viime vuosikymmenen. Koronapandemia nosti syntyvyyttä hetkellisesti, mutta muutos ei ollut pysyvä. Tutkimuksessa on saatu selville syitä, joiden takia aikuiset ovat lykänneet lasten hankkimista tai unohtaneet sen kokonaan.

Perhebarometrin mukaan 20-45 vuotiaista noin 85 prosenttia toivoisi lapsia. Keskimääräinen, ihanteellinen lapsilukumäärä on kaksi lasta. Monien lapsitoiveet jäävät kuitenkin toteutumatta. Lasten saamiseen liittyvissä ihanteissa ei ole enää eroa miesten ja naisten välillä.

Eniten lapsia toivoivat kaikken korkeimmin koulutetut, maalla asuvat ja parisuhteessa elävät. Uskonnolliseksi itsensä kokevilla ja ruotsinkielisillä oli muita korkeammat toiveet lapsilukumäärästä. 15 prosenttia sen sijaan ei halunnut lapsia lainkaan. Siinä ei ole tapahtunut muutosta vajaan 10 vuoden tarkasteluajanjakson aikana.

Syyt vauvahaaveiden siirtämiselle

Yleisin syy vauvahaaveiden siirtämiselle on epävarma elämäntilanne. Tällaisia epävarmuustekijöitä ovat huono taloudellinen tilanne, keskeneräiset opinnot sekä työn ja lastenhoidon yhdistämisen haasteet.

Toiseksi tärkein asia on elämäntyyli. “Jotkut aikuiset eivät halunneet muuttaa nykyistä elämäntapaansa vaan mieluummin tehdä muita asioita elämässä kuin perustaa perheen”, sanoo Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin Kateryna Golovina tiedotteessaan.

Lapsitoiveiden ja todellisuuden väliseen eroon vaikuttaa paljon se, että lapsia yritetään saada aiempaa myöhäisemmällä iällä. Tällöin lasten saaminen vaikeutuu tai sisaruksia ei ehditä hankkia, ennen kuin hedelmällisyys laskee rajusti tai päättyy kokonaan. Yli 35-vuotiailla kumppanin puute on yksi tavallisimmista syistä siihen, miksi lapsihaaveista luovutaan.

Nykyään yhtenä vaihtoehtona on lapsen hankkiminen ilman kumppania. Naisen on helpompi hankkia lapsi yksin. Toisaalta miehet voivat tulla vielä isäksi ollessaan vanhoja. Kaikki eivät välttämättä edes halua parisuhdetta tai asuinkumppania vaan ainoastaan lapsen.

Huoli ilmastonmuutoksesta vaikuttaa myös siihen, miksi lapsihaaveista luovutaan. “Etenkin niiden joukossa, jotka eivät suunnittele missään vaiheessa haluavansa lapsia, huoli ilmastonmuutoksesta nousi kymmenen tärkeimmän syyn joukkoon, kun syitä kysyttiin kolmellakymmenellä kysymyksellä”, Väestöntutkimuskeskuksen tutkija Tiia Sorsa sanoo.

Aina raskautta ei voi kuitenkaan suositella tietynlaisissa elämäntilanteissa. Tällaisia voivat olla henkilön mielenterveysongelmat tai akuutti päihdeongelma sekä parisuhteen huono tila ja suuret taloudelliset haasteet.

Miksi lasten hankintaan ryhdytään myöhäisemmällä iällä? Onko kumppanin löytäminen mielestäsi vaikeaa?

Lähteet: Iltalehti, MTV ja YLE

Teksti: Anne-mari Valta

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *