Miten helpottaa teinin oloa vaikeissa elämäntilanteissa?

Kuva: Pixabay/ WOKANDAPIX

Murrosikä on suurten muutosten aikaa: tällöin nuori pohtii suhdetta niin omaan kehoonsa, vanhempiinsa kuin kavereihinsakin. Se voi kuormittaa nuoren mieltä ja saada sen ailahtelemaan, kertoo psykologi ja kouluttajapsykoterapeutti Katja Myllyviita.

Nuoren vaikea elämäntilanne voi johtua kotioloista, koulusta, kaverisuhteista tai yksinäisyydestä. Vaikeassa elämänvaiheessa nuoren mieli voi kuormittua niin paljon, että hän tarvitsee ammattiapua. Joskus ammattiapua voidaan tarvita vaikean murrosiän takia.

Nuori on kehitykseltään keskeneräinen aina 25-vuoden ikään asti, joka tuo omat haasteensa tunteiden säätelyyn ja tunteiden hallintaan.

”Teini-ikäinen ei näe asioita vielä kokonaisvaltaisesti vaan mustavalkoisesti tunteen ohjaamana. Siksi hän tarvitsee vanhempaansa, vaikka olisi ottanut näyttävänkin askeleen aikuisten maailmaan,” muistuttaa Myllyviita.

Milloin on syytä huolestua?

Alakuloisuus ja surullisuus kuuluvat nuoren maailmaan. Mikäli se on ajoittaista, ei ole syytä huoleen. Lapsuudesta ”luopuminen” voi tuntua nuoresta haikealta ja vetää alakuloiseksi: edessä on suuri aikuisten maailma, eikä paluuta lapsuuteen ole.

Tampereen yliopiston lastenpsykiatrian professori Kaija Puura kehottaa tarkkailemaan nuoren pärjäämistä koulussa ja kotona. Onko nuoren viikossa niin hyviä kuin huonoja päiviä?

”Huoleen on aihetta, jos nuoren käytös muuttuu pysyvästi: jos hän on ärtynyt ja kiukkuinen tai ahdistunut ja masentunut suurimman osan päivästä suurimman osan viikosta,” selventää Kaija Puura.

Keinoja auttaa ahdistunutta nuorta

Nuoren saattaa olla vaikeaa kuvailla ääneen omia ajatuksiaan ja tunteitaan. Häneltä voi puuttua kyky sanoittaa tunteitaan ja tunnistaa niitä itsessään. Mikäli nuori ei osaa sanoittaa huoliaan, voivat tunteet ilmetä myös fyysisinä oireina kuten kipuina ja päänsärkynä. Nuori voi hakeutua näiden vuoksi terveydenhuollon piiriin.

Aikuisen on tärkeää osoittaa olevansa nuoren tukena ja pohtia nuoren kanssa yhdessä keinoja helpottaa hänen oloaan. Apuun voi ottaa myös netin oppaita ja omahoito-ohjelmia.

Luo nuoreen keskusteluyhteys ja kunnioita hänen ajatuksiaan ja oman tilan tarvetta. Älä anna nuoren vetäytyä liikaa omiin oloihinsa, vaan odota häntä kärsivällisesti kertomaan murheistaan. Ilmaise huolesi rauhallisesti. Älä syyllistä nuorta vaan osoita, että olet hänen tukenaan.

Yhteyden luomisessa nuoreen on hyvä noudattaa seuraavanlaisia periaatteita: kysy kuulumisista ja huolista, mutta älä saarnaa. Kunnioita nuoren mielipiteitä ja ajatuksia.

Luo arkeen rajoja ja rutiineja, jotka mahdollistavat yhteisen vuorovaikutuksen. Yhteiset ruokailuhetket ovat oiva keino tähän. Kerro nuorelle omasta elämästäsi ja kuulumisistasi. Pyrkikää pitämään kiinni yhteisistä aktiviteeteista. Anna nuorelle tilaa olla myös omissa oloissaan.

Jos nuoren paha olo pitkittyy eikä kotona tehtävät keinot riitä, on syytä turvautua ammattiapuun. Selvään avuntarpeeseen viittaavat jatkuva paha olo, aggressiivinen käytös tai vetäytyminen kaikesta, vaikeudet huolehtia itsestään tai vakavammat oireet, kuten itsetuhoiset ajatukset, aistiharhat tai harhaluulot.

Onko nuorellasi huolia? Kuinka voisit auttaa häntä?

Lähteet: Mielenterveystalo ja MLL

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

  Array
(
  [0] => thumbnail
  [1] => medium
  [2] => medium_large
  [3] => large
  [4] => 1536x1536
  [5] => 2048x2048
  [6] => vp_sm
  [7] => vp_md
  [8] => vp_lg
  [9] => vp_xl
  [10] => vp_sm_popup
  [11] => vp_md_popup
  [12] => vp_xl_popup
)