Moni suomalainen kärsii talvisin energiattomuudesta ja väsymyksestä. Näillä tunteilla on usein suora yhteys valon määrään. Jos huomaa olevansa herkkä pimeyden vaikutukselle, voi energiatasoaan yrittää nostaa esimerkiksi kirkasvalolampun tai viihtyisän virtuaalimaiseman avulla.
Suomessa on neljä erilaista vuodenaikaa, joista jokaisessa on puolensa. Talvella on ihanaa hiihdellä valkeiden hankien päällä, jos lunta vain riittää. Syksyllä lämmin syysaurinko tuo lehtien väriloiston esiin. Kevätaurinko piristää ja kesä yöttömine öineen on aivan omaa luokkaansa. Yhteistä näille miellyttäville mielikuville on, että kaikissa valoa riittää.
Valo on tärkeä elementti mielen pirteyden ja yleisen vireyden kannalta
Valitettavasti yllä kuvattu visio valkeasta hangesta, jonka päällä voi hiihtää energisenä ei useinkaan toteudu. Ison osan talvesta harmaa pilvipeite saattaa pimentää päivän muutamat valoisat tunnit ja maassa litisevä loska ei sekään varsinaisesti mielialaa kohota. Ei ihme, että tällaisessa ympäristössä energiatasot saattavat olla hyvin matalalla.
Helmikuun tienoilla alkaa usein pieni toivonkipinä itää siitä, että kenties aurinko saattaisi alkaa näyttäytyä useammin. Kevään ensimmäiset kirkkaat päivät pitkän pimeän jakson jälkeen saattavat tuntua siltä, kuin olisi nauttinut luonnon omaa mielialalääkettä. ihminen tuntee energiatasonsa nousevan, kevättä kirjaimellisesti on rinnassa.
Ero on niin selkeä siihen, millainen mieliala saattaa olla talven pimeinä kuukausina, että väkisin pohtii kuinka ihanaa olisi, jos talven pimeydessäkin pystyisi jollakin keinolla nostamaan mielialansa samalle tasolle, jolle kevätauringon ensipilkahdukset sen kohottavat. Mikään ei tietenkään voita aitoa auringonvaloa, mutta monia keinoja voi yrittää käyttää apuna energiatason nostamiseen.
Kirkasvalolamput ja virtuaalimaisemat saattavat auttaa kaamosväsymykseen
Kirkkaan valon on havaittu ehkäisevän kaamosmasennusta. Parhaaseen tulokseen pääsee usein, jos pitää kirkasvalolamppua päällä esimerkiksi aamutoimien aikana. Kirkkaan valon on osoitettu vaikuttavan aivojen serotoniinijärjestelmään. Kirkasvalolamppu saattaa siksi autttaa kaamosmasennusoireista kärsiviä ihmisiä.
Jos kotoa löytyy älytelevisio, voi myös Youtubesta laittaa taustalle pyörimään erilaisia rentoutukseen ja meditaatioon tarkoitettuja virtuaalimaisemia, kuten esimerkiksi merenrantamaisemia tai metsän siimeksessä olevia viihtyisiä piilopirttejä. Taustalla kuuluu kyseisen ympäristön ääniä, kuten esimerkiksi laineiden liplatusta tai linnunlaulua. Vaikka onkin selvää, että tällainen virtuaalimaisema ja -äänimaailma eivät täysin vastaa todellisuutta, ne saattavat silti auttaa palauttamaan mieleen positiivisia assosiaatioita kesästä talven pimeyden keskellä.
Monet, jotka käyttävät virtuaalimaisemia taustalla esimerkiksi etätöitä tehdessään kokevat, että niiden tarjoama tunnelma rentouttaa mieltä ja antaa lisää energiaa pimeään talviarkeen. Jos ei koskaan ole kokeillut virtuaalimaisemien käyttöä, kannattaa testata, voisivatko ne toimia omalla kohdalla rentouttajina ja energiantuojina pimeyden keskellä.
Lisätietoa kirkasvalolamppujen vaikutuksista voi lukea Terveystalon sivuilta.
Teksti: Sonja