Yksinäisyys vaivaa lasta koulussa-Kuinka auttaa häntä saamaan kavereita?

Kuva: Pexels/ Rodnae Production

Kasvatuspsykologian professori Niina Junttilan mukaan yhä useampi nuori ja lapsi kokee yksinäisyyttä. Nykyään kuvitellaan, että kaikilla pitäisi olla paljon harrastuksia ja suuret sosiaaliset verkostot. Kaikilla ei kuitenkaan ole sellaisia verkostoja, eikä kaikki edes halua niitä.

Siitä syystä lapselle ja nuorelle saattaa tulla olo, että hänessä on jotain vikaa ja, että hän ei kelpaa. Lapsi saattaa alkaa vetäytymään kuoreensa ja yksinäisyyden tunne voi vallata mielen.

Toinen asia, joka vaikuttaa yksinäisyyden lisääntymiseen on yleinen keskusteluilmapiiri: positiivista myötätuntoa on nykään vähemmän. Jopa aikuiset antavat mallia sosiaalisessa mediassa, että on ihan ok kommentoida ilkeästi tai nolata toisia. Hiljaisimmat henkilöt jättäytyvät helposti syrjään.

Keinot vanhemmalle auttaa yksinäistä lasta koulussa

1. Tiedosta ja tunnista lapsen yksinäisyys

”Vanhempien tärkein tehtävä on tiedostaa ja tunnistaa lapsen yksinäisyys, koska silloin asialle pystyy tekemään jotain. Ei kuitenkaan pidä olla liian painostava, koska silloin lapsi vetäytyy helposti kuoreensa,” Junttila neuvoo.

Vanhemman tulisi olla herkällä korvalla lapsen ja hänen sosiaalisen elämän suhteen, sekä kuulostella tilannetta.

2. Ota asia puheeksi

Ota asia hienovaraisesti puheeksi lapsen kanssa. Mieti etukäteen, millaisessa tilanteessa ja milloin asiasta olisi hyvä puhua. Joskus esimerkiksi saunassa tai kävelylenkillä on sopivan epävirallista aloittaa keskustelu. Rohkaise lasta kertomaan tunteistaan ja toiveistaan. Kuuntele ja lohduta häntä. Kerro, että yksinäisyyttä ei tarvitse hävetä ja että moni muukin kokee sitä, eikä vika ole lapsessasi.

3. Tue lapsen itsetuntoa

Hyvä itsetunto antaa lapselle rohkeutta sosiaalisiin suhteisiin, joten auta lasta näkemään hänen hyvät piirteensä ja tue hänen itsetuntoaan. Kaikki lähtee hyvästä itsetunnosta.

4. Luo toivoa

Yksinäisyys voi aiheuttaa toivottomuutta, näköalattomuutta ja masennusta. Siksi on tärkeää lohduttaa lasta. Kerro, että tilanteelle voidaan tehdä jotakin ja vala lapseen uskoa ja toivoa.

5. Harjoitelkaa toisten lähestymistä

Miettikää erilaisia tapoja tutustua koulussa toisiin ja harjoitelkaa kontaktinottoa. Pohtikaa yhdessä hyviä tapoja aloittaa keskustelu. Esimerkiksi alakoulussa voi kysyä ”Pääsisikö leikkiin mukaan?” ja yläkoulussa ”Missä meillä on tänään ruotsin tunti?”.

Löytyisikö kaveri omalta tai toiselta luokalta? Olisiko siellä jokin henkilö, johon lapsesi erityisesti haluaisi tutustua? Rohkaise lasta avaamaan keskustelu tuon kyseisen lapsen tai nuoren kanssa.

6. Yhteistyö koulun aikuisten ja toisten vanhempien kanssa

Silloin, kun yksinäisyys vaivaa nimenomaan koulussa, on syytä ottaa asia puheeksi koulun aikuisten ja toisten vanhempien kanssa. Pohtikaa yhdessä miten voisitte varmistaa, että lapsi pääsee koulussa osaksi ryhmää.

Onko lapsesi yksinäinen koulussa? Kuinka voisit tukea häntä?

Lähteet: Kirkko ja kaupunki ja YLE

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.