Nuorten pahoinvointi huolestuttaa niin kodeissa kuin kouluissa. Huolet ovat ilmenneet muun muassa Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n ylläpitämän Päihdeneuvonnan kuin A-klinikkasäätiön ja somelääkäri Atte Virolaisen kautta.
Vuonna 2022 Päihdeneuvonnassa vastattiin ensimmäistä kertaa yli 10 000 puheluun. EHYTin mukaan noin viidennes Päihdeneuvontaan soittaneista oli huolissaan jonkun läheisensä päihteiden käytöstä. Yhteydenottoja tuli erityisesti vanhemmilta.
”Päihdeneuvonta on suunnattu täysi-ikäisille, mutta nuorten pahoinvointi kuuluu meillä vanhempien huolissa. Osa nuorista voi tällä hetkellä todella huonosti ja myös vanhemmat ovat kovilla”, Päihdeneuvonnan päällikkö Kaisa Åberg kertoo EHYTin tiedotteessa.
Päihdeneuvonnasta vanhemmat saavat tietoa, neuvoja ja ohjausta ongelmiin nuorten kanssa, mutta hoitoa tai pidempiaikaista kontaktia anonyymi puhelinpalvelu ei voi tarjota. EHYTin mukaan nuorten palvelut ovat tällä hetkellä pahasti ruuhkautuneita ja usein ongelmat ovat jo syviä ja monimutkaisia ennen kuin ulkopuolista apua saadaan.
”Tehokkainta ja kestävintä olisi tarjota perheille kokonaisvaltaista tukea heti, kun ongelmia päihteiden kanssa alkaa ilmetä. Varhaisen vaiheen puuttuminen ehkäisisi vakavampia haittoja ja säästäisi loppupeleissä myös valtavasti kustannuksia”, Åberg painottaa.
Päihdeneuvonta on avoinna ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä. Puheluihin vastaavat päihdetyön ammattilaiset ja soittaminen on anonyymia sekä maksutonta. Päihdeneuvonta toimii numerossa 0800 900 45.
Kouluissa iso huoli
Lääkäri Atte -nimellä sosiaalisessa mediassa toimiva lääkäri Atte Virolainen ja A-klinikkasäätiö ovat huolissaan päihde- ja mielenterveyshäiriöiden kasvusta. Ongelmat kasvavat vuosi vuodelta ja etenkin syrjäytymisriskissä olevilla nuorilla on vaara ajautua päihderiippuvuuteen ja rikoskierteeseen.
A-klinikkasäätiö kertoo tiedotteessaan, että Tilastokeskuksen mukaan 287 henkilöä kuoli huumausaineisiin vuonna 2021, mikä on 29 enemmän kuin sitä edeltävänä vuonna. Nuorten osuus on edelleen erittäin hälyttävä: alle 30-vuotiaita kuoli vuonna 2021 sata henkilöä, mikä on noin kaksi ihmistä viikossa.
Lääkäri Atte ja A-klinikkasäätiö pilotoivat loka-joulukuussa 2022 yhteistyön, jolla pyrittiin auttamaan nuoria päihteiden käyttöön liittyvissä kysymyksissä ensisijaisesta sosiaalisessa mediassa. Yhteistyö jatkuu tänä vuonna ja painottuu sosiaalisen median lisäksi kouluvierailuihin. Vierailujen tavoitteena on kohdata 10 000 nuorta eri puolilla maata.
”Saan kouluilta paljon yhteydenottoja, jotka alkavat usein lauseella ’meillä on huumeiden kanssa ollut ongelmia’. Kouluissa on hätä ja huoli nuorten pahoinvoinnista, mutta syrjäytymiskehitykseen voi vaikuttaa. Kannamme A-klinikkasäätiön kanssa oman kortemme kekoon ja lähdemme koulukiertueelle tapaamaan nuoria”, Lääkäri Atte kertoo tiedotteessa.
Lääkäri Atte kertoo luennoillaan muun muassa huumausaineiden haittavaikutuksista, tartuntataudeista, päihderiippuvuuden kehittymisestä sekä rikollisuudesta ja vankilakierteestä. Lääkäri Atesta voit lukea lisää tältä sivustolta ja hänet löytää myös Instagramista ja TikTokista.
Teksti: Miia
Ei vielä kommentteja