Kuinka parantaa lasten ja nuorten someturvallisuutta?

Kuva: geralt / Pixabay

Nykyaikana on helppo tarttua älylaitteeseen ja katsella ajankuluksi sosiaalisesta mediasta viihdykkeitä. Tarjolla on jos jonkinlaista sovellusta ja sisältöä. Facebookin varmasti tuntee kaikki, mutta uusia palveluja tuntuu putkahtavan esiin jatkuvasti. Voi olla hankalaa pysyä mukana someviidakossa: on TikTok, Instagram, Zoomerang, Snapchat, YouTube ja monia muita sovelluksia. Vantaan Sanomien kirjoituksessa nousee esiin huoli lasten someturvallisuudesta.

Esimerkiksi TikTokissa aukeaa maailma, jossa voi katsella toinen toistaan hauskempia videoklippejä. Virallinen ikäraja TikTokille on Suomessa 13 vuotta, mutta moni tätä nuorempikin lapsi katsoo täällä olevaa sisältöä. Tätä nuorempien on mahdollista päästä TikTokin käyttäjäksi, koska ikä on helppo ilmoittaa virheellisesti. Yhdysvalloissa suositellaan ikärajaksi 16 vuotta ellei lapsi käytä sovellusta vanhemman valvonnan alla.

Millaisia vaaroja somessa on?

Lapsen käyttäessä somea ilman valvontaa, voi hän altistua monenlaiselle sisällölle, joka ei ole välttämättä tarkoitettu hänen ikätasolleen. Videot voivat sisältää paljon kiroilua, joka voi olla osittain peitetty piip-äänillä. Tämä on lisääntymään päin ja moni lasten suosima tubettaja kiroilee paljon. Kuten tiedämme, epäsopivat sanat tarttuvat helposti lapsen sanavarastoon. Kuva- ja videomateriaali voi olla sisällöltään väkivaltaista, seksuaalissävytteistä tai päihteitä ihannoivaa. Vantaan Sanomien artikkelissa todetaan TikTokissa olleen nähtävillä myös itsemurhatilanteisiin liittyvää sisältöä. Tällaiset eivät ole sopivia lasten eikä myöskään aikuisten nähtäville.

Sovelluksissa nuoret käyttäjät saattavat saada viestejä ventovierailta. Näissä keskusteluissa tulee usein melko nopeasti mukaan pyynnöt lähettää itsestään alastonkuvia tai muuten keskustelu on seksuualissävytteistä, kerrotaan Vantaan Sanomien kirjoituksessa.

Somen vaaroista on tärkeää keskustella yhdessä lapsen kanssa. Jos lapsi on sinisilmäinen ja tekee helposti kuten pyydetään, voi tällaisilla viesteillä olla todella ikävät ja pitkään jatkuvat seuraukset lapsen tai nuoren elämässä. Kerran internetiin päätynyttä sisältöä on hankalaa, ellei mahdotonta poistaa.

Jos netissä tai somessa tulee esiin ongelmallisia tilanteita, kannattaa tutustua digitaaliseen palveluun nimeltä Someturva, joka on luotu auttamaan netissä ja somessa ilmenevien monenlaisten ongelmallisten tilanteiden kanssa.

Miten huolehtia someturvallisuudesta?

  • Ikärajojen noudattaminen
  • Jos ikäraja ei täyty, tulee vanhempien valvoa lapsen somen käyttöä
  • Sovellusten asetukset kannattaa laittaa mahdollisimman turvallisiksi (esim. kuka voi kommentoida ja lähettää viestejä)
  • Keskustella etukäteen lapsen kanssa, kuinka toimia, jos yhteydenottoja tulee tuntemattomilta

Huolehditaanko mielestäsi somen ikärajoista riittävästi?

Teksti: Liisa

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.