Joka neljäs nuori ei syö riittävästi tätä tärkeää vitamiinia

Joka neljäs nuori ei syö riittävästi tätä tärkeää vitamiinia
Kuva: Pexels/Polina Tankilevitch

Erilaiset vitamiinit ovat välttämättömiä elimistön toiminnalle. Esimerkiksi riittävän veren D-vitamiinipitoisuuden on osoitettu olevan yhteydessä suurempaan luuntiheyteen ja pienempään osteoporoosiriskiin. Lisäksi sillä on myös muita terveysvaikutuksia.

Itä-Suomen yliopiston tutkimus on osoittanut, että osa suomalaisnuorista ei saa tarpeeksi D-vitamiinia päivittäin. Tutkimuksen mukaan 75 prosenttia nuorista saa D-vitamiinia riittävästi, mutta joka neljännellä saantisuositus jää saavuttamatta. Saantisuositus on ravinnosta ja vitamiinilisästä yhteensä 10 mikrogrammaa (µg) vuorokaudessa.

European Journal of Nutrition -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa ilmeni, että lähes 30 prosentilla nuorista veren D-vitamiinipitoisuus oli alle 50 nanomoolia (nmol) per litra. Itä-Suomen yliopiston mukaan tätä on pidetty terveyden kannalta liian alhaisena määränä.

Nuorista 29 prosenttia ei käyttänyt lainkaan D-vitamiinilisää. Näillä nuorilla riittämätön D-vitamiinin saanti oli yleistä. Lisäksi liian alhainen veren D-vitamiinipitoisuus oli yleisempää nuorilla, joiden verinäyte otettiin talvella.

Nuorten veren D-vitamiinipitoisuuden keskiarvo oli 62 nmol per litra. Tutkimuksen mukaan nuorten keskimääräinen D-vitamiinin kokonaissaanti ravinnosta ja D-vitamiinilisästä oli 19,2 µg vuorokaudessa, mistä ravinnosta saatavan D-vitamiinin osuus oli 9,9 µg vuorokaudessa.

Itä-Suomen yliopiston mukaan D-vitamiinilisän ja maitovalmisteiden käyttö vaikuttivat eniten veren D-vitamiinipitoisuuteen. Lisäksi muun muassa ulkomaanmatkat ja pidempi valoisan ajan kesto verikoetta edeltävän kolmen kuukauden aikana olivat yhteydessä suurempaan veren D-vitamiinipitoisuuteen.

Tällaiset ovat lasten ja nuorten D-vitamiinisuositukset

Tutkimuksessa todettiin, että nuorten tärkein D-vitamiinin lähde oli D-vitamiinilisä. Se kattoi lähes puolet D-vitamiinin kokonaissaannista. Ravinnosta saatavan D-vitamiinin tärkein lähde olivat maitovalmisteet, joista nuoret saivat noin neljänneksen kaikesta D-vitamiinista.

Noin 17 prosenttia D-vitamiinista tuli rasvoista ja noin 5 prosenttia kalasta. Suurin osa Suomessa myydyistä maidoista ja rasvalevitteistä on D-vitaminoituja. Itä-Suomen yliopiston mukaan se on tärkeää väestön D-vitamiinin saannin kannalta.

Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan kaikkien 2-18-vuotiaiden lasten ja nuorten tulisi käyttää D-vitamiinilisää 7,5 µg vuorokaudessa ympäri vuoden. Lisäksi suositellaan D-vitaminoitua maitoa tai maitovalmisteita 5-6 desiä päivässä, kalaa vähintään 2-3 kertaa viikossa sekä D-vitaminoidun kasviöljypohjaisen rasvalevitteen käyttöä.

Nestemäiset maitovalmisteet voi myös korvata kasviperäisillä, kalsiumilla ja D-vitamiinilla täydennetyillä elintarvikkeilla, kuten soija- tai kaurajuomilla. Riittävä liikunta erityisesti ulkona on myös hyödyllistä, sillä D-vitamiinia muodostuu iholla auringonvalon vaikutuksesta.

Tutkimus toteutettiin Itä-Suomen yliopistossa osana biolääketieteen yksikön Lasten liikunta ja ravitsemus -tutkimusta, jonka kahdeksan vuoden seurantamittauksiin osallistui 277 iältään 15-17-vuotiasta nuorta vuosina 2016-2018. Kyseessä on vuonna 2007 alkanut pitkäkestoinen elintapainterventiotutkimus, joka tuottaa uutta tietoa suomalaisten lasten ja nuorten elintavoista, terveydestä ja hyvinvoinnista.

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *