Tuntuuko sinustakin välillä, että puolisosi on yksi lapsi lisää perheessä?

Kuva: Julien L

Toisinaan tuntuu uskomattomalta ajatella, kun seuraa joidenkin aikuisten käyttäytymistä, että kyseessä todellakin on aikuinen ihminen eikä keskenkasvuinen lapsi. Tuntuuko sinustakin välillä, että puolisosi toisinaan käyttäytyy kuin iso lapsi?

Olemme tottuneet ajattelemaan, että ihmiset, jotka ovat tietyn ikäisiä, ovat tietyllä tasolla ymmärryksen ja sosiaalisten taitojen suhteen. Aina tällaiset ennakko-oletukset eivät kuitenkaan osu oikeaan. Toki on selvää, että kaikille saattaa hetkellisesti iskeä lapsellisuuspuuskia, vaikka ikää mittarissa jo olisikin. Lopulta olemme kaikki vain ihmisiä ja ihmisyyteen kuuluu välillä erilaiset hölmöilyt. Jos kuitenkin jakaa arkeaan ihmisen kanssa, joka tämän tästä pääse yllättämään käytöksellä, joka tuo lähinnä mieleen teini-ikäisen mielenosoituksellisen uhmakkuuden, tämä voi olla henkisesti varsin raskasta.

Toki jokaiselle osuu silloin tällöin huonoja päiviä, eikä parisuhteessa elämä voi olla joka päivä kuin ruusuilla tanssimista. Toisaalta suhteen alussa ihastusvaiheen ollessa päällä ihmisestä saattaa tuntua, että toisen ei-niin-ideaalisia puoliakin kyllä kestää, mutta ruusunpunalasi-vaiheen mentyä ohi ja arjen astuessa kuvioon saattaakin tajuta, että toinen käyttäytyy varsin usein epäaikuismaisesti. Pitkällä tähtäimellä saattaa joskus käydä niin, että vaikka toisen ihmisen muita ominaisuuksia rakastaisi, hänen ärsyttävämmät ominaisuutensa saattavat painaa vaakakupissa niin paljon enemmän, että yhteiseloa on yksinkertaisesti mahdoton jatkaa, vaikka kuinka haluaisi.

Jos puolisossa jokin ärsyttää voimakkaasti, asia kannattaa ottaa puheeksi

Jos tunnistaa itsessään ärtymystä puolison tiettyjä tapoja kohtaan, on kaksi mahdollisuutta. Endsimmäinen vaihtoehto on, että voi opetella hyväksymään puolison tietyt persoonallisuuspiirteet ja elämään niiden kanssa. Näin käytännössä usein joudumme tekemäänkin. Toinen vaihtoehto on pyrkiä ilmaisemaan puolisolle ystävällisesti, että kokee hänen tietyt tapansa häiritsevinä ja että asialle olisi ehkä hyvä tehdä jotain, ennen kuin ärtymyskynnys ylittää vaaralliset rajat, joiden jälkeen saattaa jopa eroon liittyviä ajatuksia alkaa käydä mielessä.

Toki jos on kyse syvällä toisen persoonassa olevista asioista, tällainen puhe saattaa vain ahdistaa puolisoa, sillä ihmisen on hyvin vaikea muuttaa persoonallisuuttaan. Silti fiksut aikuiset ihmiset, jotka pystyvät puolueettomasti analysoimaan omaa käytöstään, usein itsekin ovat tietoisia siitä, että lähes jokaisella ihmisellä on jotain piirteitä, joita olisi varaa parantaa. Erityisesti sensitiivisyyteen ja empatiaan liittyvät asiat ovat sellaisia, joissa jokainen voi yleensä pyrkiä kehittymään paremmaksi.

Vaikka usein ihmistä saattaakin ärsyttää, kun toinen huomauttelee jostakin oman persoonallisuuden piirteestä, kannattaa tällaisiin huomautuksiin asennoitua niin, että niihin reagoimalla suhteella on paremmat mahdollisuudet säilyä hyvänä. Jos puolisoilta löytyy halua jatkaa elämää yhdessä, silloin usein löytyy myös haluaa pyrkiä hiomaan terävimimpiä särmiä omasta persoonallisuudesta.

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.