Tutkimus: Lapsiperheen ihmisarvoinen elämä on selvästi kalliimpaa Helsingissä kuin muualla maassa

yellow family sign
Kuva: Sandy Millar

Mitä ihmisarvoinen elämä maksaa Suomessa? Tätä on selvitetty Turun yliopiston viitebudjettihankkeessa. Samalla hankkeessa on selvitetty, minkälaisia kulutushyödykkeitä ihmisarvoiseen elämään lukeutuu 2020-luvun Suomessa.

Viitebudjettihankkeessa tehtyjen laskelmien mukaan nelihenkisen lapsiperheen ihmisarvoinen elämä Helsingissä maksaa 3 283 euroa kuukaudessa. Muualla Suomessa asuvan samankokoisen perheen kuukausikustannukset ovat selvästi halvemmat, mutta kuitenkin 3 000 euron tuntumassa. Summa on 2 909 euroa.

Viitebudjetit kuvastavat taloudellisia minimiresursseja, joita tarvitaan ihmisarvoisen elämän saavuttamiseen ja ne koostuvat tavaroista ja palveluista, joiden on katsottu olevan välttämättömiä yhteiskunnallisen osallistumisen kannalta. Viitebudjetteja varten on kartoitettu kansalaisten näkemyksiä siitä, mitä hyödykkeitä ihmisarvoiseen elämään tarvitaan.

Hankkeessa lasketut viitebudjetit koostuvat kahdeksasta hyödykekorista:

  • ruoka
  • vaatteet
  • terveydenhuolto
  • henkilökohtainen hygienia
  • vapaa-aika ja harrastukset
  • tietoliikenne
  • liikkuminen
  • asuminen.

Kukin kori muodostuu tavaroista ja palveluista sekä niille määritellyistä hinnoista. Näin ollen viitebudjetteja voidaan nimensä mukaisesti pitää viitteellisinä esimerkkilaskelmina siitä, millä ja minkä hintaisilla hyödykkeillä ihmisarvoinen elämä on mahdollista saavuttaa 2020-luvun Suomessa. Viitebudjeteissa on käytetty vuoden 2022 lopun hintoja.

Turun yliopiston mukaan korkea inflaatio on hankaloittanut viitebudjettien laatimista. Ruoan viitebudjettilaskelma piti esimerkiksi päivittää jo tutkimuksen aikana. Laskelmien mukaan nelihenkisen perheen ruokakori on vuodessa kallistunut 889 eurosta 974 euroon ja yksin asuvan 45-vuotiaan naisen 239 eurosta 258 euroon.

Tietoliikennekorin välttämättömyys korostunut

Laskelmien mukaan nelihenkisellä perheellä kuluu 163 euroa kuukaudessa tietoliikennelaitteisiin, kun taas yksin asuvalla niihin kuluu 64 euroa kuukaudessa. Tietoliikennekorin välttämättömyys on korostunut aikana, jolloin sosiaalinen yhteydenpito, valtaosa töistä ja käytännössä melkein kaikki opiskelu vaativat tietokonetta ja internetyhteyttä.

Viitebudjettien tietoliikennekoriin on sisällytetty ne hyödykkeet, jotka kansalaiset näkivät olevan välttämättömiä ihmisarvoisen elämän kannalta 2020-luvun Suomessa. Laskelmissa esimerkiksi budjetoitiin älypuhelimet jokaiselle esimerkkihenkilölle (pois lukien 4-vuotiaalle lapselle) ja kannettava tietokone budjetoitiin aikuisille ja teini-ikäisille lapsille.

Viitebudjettien laadinnan tueksi toteutetussa väestötason kyselytutkimuksessa myös kuulokkeet koettiin kouluikäisille lapsille ja nuorille tarpeellisiksi. Kuulokkeet mahdollistavat lasten musiikin kuuntelun muuta perhettä häiritsemättä sekä tarvittaessa takaavat opiskelurauhan. Laajakaista ja televisio nähtiin myös välttämättöminä hyödykkeinä.

Ihmisarvoisen elämän viitebudjettilaskelmat esitetään kaikkiaan 12 esimerkkikotitaloudelle. Turun yliopiston mukaan viitebudjettilaskelmien laatiminen on tärkeää, koska laskelmia hyödynnetään esimerkiksi köyhyyden mittaamisessa, akateemisessa köyhyystutkimuksessa, perusturvan riittävyyden arvioinnissa sekä talous- ja velkaneuvonnassa.

”On tärkeää huomioida, että nyt julkaistussa raportissa esiteltävät viitebudjettilaskelmat perustuvat vuoden 2022 lopun hintoihin, ja jo julkaisuhetkellä tiedetään hintojen nousevan edelleen nopeasti. Poikkeuksellisen inflaation vuoksi laskelmat vaativatkin jatkossa ajantasaisempia hintapäivityksiä kuin mihin Suomessa on totuttu”, yliopisto kertoo tiedotteessa.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.