Mitä jos vanhemmalla on suosikkilapsi?

woman kiss a baby while taking picture
Kuva: Omar Lopez

Lähtökohtaisesti tuntuu pahalta ajatella, että vanhempi suosisi yhtä lapsistaan enemmän kun muita. Ideaalisesti jokaisen lapsen tulisi saada yhtä paljon vanhempien huomiota ja rakkautta. Toisinaan vanhempi saattaa kokea yhden lapsistaan itselleen läheisimmäksi. Vanhemman ei kuitenkaan tarvitse kokea huonoa omaatuntoa, jos hänellä on suosikkilapsi.

Vaikka vanhemmalla olisi lempilapsi se ei tarkoita, että vanhempi rakastaisi yhtä lasta enemmän kuin muita. Saattaa olla että yksi lapsista muistuttaa vanhempaa itseään enemmän kuin muut lapset. Jos vanhemmalla ja lapsella on paljon yhteisiä kiinnostuksen kohteita, keskustelunaiheita löytyy tämän lapsen kanssa helpommin kuin muiden kanssa. Vanhempi saattaa kokea voimakasta suojeluvaistoa lasta kohtaan, jolla on vaikeinta elämässään. Syitä siihen, miksi tietty lapsi valikoituu lempilapseksi on monia.

Joskus vanhempi vain aidosti pitää tietyn lapsen luonteenpiirteistä enemmän kuin toisen lapsen. Jos yksi lapsi on kiltimpi, suostuu vanhemman pyyntöihin helpommin ja on sosiaalisempi, vanhempi voi kokea voimakkaampia kiintymyksen tunteita tätä lasta kohtaan. Näin saattaa käydä varsinkin, jos toinen lapsi on toista ärtyisämpi, tottelemattomampi ja sosiaalisesti haastavampi.

Jos vanhempi itse tiedostaa suosivansa tiettyä lasta, hänelle saattaa tulla huono omatunto asiasta. Tämä on ymmärrettävää, sillä useimmiten vanhemmat haluaisivat rakastaa jokaista lastaan tasapuolisesti. Voi auttaa, jos vanhempi tiedostaa että voimakkaampi kiintymys yhteen lapseen on yleisempää kuin moni ajattelisi. Tunnetta ei siis tarvitse hävetä.

Lapsi saattaa vaistota, että vanhempi suosii sisarusta

Jos vanhemmalle esitetään kysymys, ovatko kaikki lapset hänelle yhtä rakkaita, on luonnollinen vastaus tähän kyllä. Vanhempi varmasti täysin aidosti tarkoittaa tätä. Vaikka vanhempi rakastaisi jokaista lastaan yhtä paljon, hän saattaa silti huomaamattaan suosia yhtä lasta muiden kustannuksella. Vanhempi ei välttämättä itse edes tiedosta tätä, mutta muut lapset usein huomaavat asian, mikä saattaa etäännyttää heitä vanhemmista.

Onkin tärkeää, että vaikka vanhempi kokisi voimakkaampaa yhteyttä yhden lapsen kanssa verrattuna muihin, hän samaan aikaan pitää huolta siitä, että kaikkia lapsia kohdellaan tasavertaisesti ja että kaikki saavat viettää vanhempien kanssa yhtä paljon aikaa näin halutessaan. Huolehtimalla siitä, että lapset saavat arjessa samankaltaista tasavertaista kohtelua, vanhempi voi pienentää riskiä siihen, että lapset kokevat tilanteen kilpailuasetelmaksi. Tällöin lasten itsetunto kehittyy vahvemmaksi myös aikuisuudessa.

Lähde ja lisätietoa: BBC

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

  Array
(
  [0] => thumbnail
  [1] => medium
  [2] => medium_large
  [3] => large
  [4] => 1536x1536
  [5] => 2048x2048
  [6] => vp_sm
  [7] => vp_md
  [8] => vp_lg
  [9] => vp_xl
  [10] => vp_sm_popup
  [11] => vp_md_popup
  [12] => vp_xl_popup
)