Miksi perheen historiasta olisi hyvä tietää?

Kuva: Pixabay/DKrue

Monet asiat vaikuttavat siihen minkälaisiksi ihmisiksi kehitymme. Jotkut piirteistämme ovat olemassa jo syntymästämme saakka. Perheen historiasta olisi hyvä tietää, sillä lapsuudenperheen kokemukset selittävät kuitenkin ison osan meidän ominaisuuksistamme.

Läheiset ihmissuhteet, kuten oma perheemme, muokkaavat meitä ja käyttäytymistämme. Kotoa saamme esimerkiksi mallin siihen, miten hankalia asioita tulisi käsitellä. Ihminen pystyy myös itsekin vaikuttamaan omaan käytökseensä. Hän voi esimerkiksi yrittää toimia eri tavalla kuin omat vanhempansa.

Perheen historiasta on hyvä tietää monestakin syystä

1. Identiteetin muodostaminen

Sukuhistoriasi auttaa sinua muodostamaan omaa identiteettiäsi. Sen avulla voit lisätä yhteenkuuluvuuden tunnetta ja parantaa itsetuntoasi. Perheesi avulla opit tuntemaan, kuka olet ja mistä olet perinyt lahjakkuutesi tai ymmärrät, miksi sinulla on taipumusta ahdistukseen ja murehtimiseen.

2. Se tekee sinusta vahvemman

Elämä on vaikeaa, mutta historiassa se oli vieläkin vaikeampaa. Perheenjäsenesi saattoivat aikoinaan kohdata niin vaikeita asioita, että ne ovat olleet lähes mahdottomia voittaa. Silti he ovat selvittäneet haasteet, joita he kohtasivat. Heidän tarinoistaan oppiminen voi antaa sinulle rohkeutta ja tehdä sinusta sisukkaamman.

3. Yhteys muihin

Yhteyden luominen muihin perheenjäseniin parantaa elämänlaatuasi. Sukuhistoriasi tutkiminen voi auttaa sinua löytämään uusia sukulaisia tai saamaan yhteyden heihin, joihin yhteydenpito on vuosien varrella jäänyt.

4. Kasvaminen paremmaksi ihmiseksi

Sukuhistoriastasi kuuleminen voi inspiroida sinua tekemään ahkerasti töitä. Se voi tehdä sinusta onnellisemman, kiitollisemman ja empaattisemman version itsestäsi.

5. Sukuhistorian merkitys lapsille

Tutkimuksen mukaan, lapset, joilla on tietoa sukunsa historiasta, selviytyvät paremmin stressaavista tapahtumista elämässä.

6. Hyödyt parisuhteelle

Parisuhteessa olevien on hyvä tietää, mitä oman ja kumppanin elämän historiaan kuuluu. Se voi auttaa ymmärtämään millaisia asioita kummankin käyttäytymisen taustalla on. Kumppanin lapsuuden kokemuksista kuuleminen voi herättää sinussa empatiaa.

Parisuhteen ensimmäinen malli tulee meille lapsuuden kodistamme. Vanhempiemme avulla opimme, kuinka parisuhteessa toimitaan. Osa malleista on hyviä ja osa huonoja. Siksi joudumme työstämään asiaa ja miettimään, mitä toimintamalleja haluamme säilyttää ja, mistä olisi hyvä luopua.

7. Hyvät terveysvalinnat

Tieto sukusi terveysongelmista auttaa sinua tekemään hyviä valintoja terveytesi suhteen.

Tunnetko perheesi historian? Mitä voisit siitä oppia?

Lähteet: Familytree resources, Hyvä kysymys, Select health

Teksti: Anne-Mari Valta

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.