Älä kiellä lasta jatkuvasti – sillä on negatiivisia vaikutuksia!

Älä kiellä lasta jatkuvasti – sillä on negatiivisia vaikutuksia!
Kuva: Pexels/ Pavel Danilyuk

Lapsella on suuri tehtävä selvittää, minkälainen paikka maailma on ja miten täällä toimitaan. Vanhempien pitäisi esitellä maailma lapselle ja opastaa häntä: esimerkiksi vaatteet tulee laittaa päälle ulos mentäessä ja autotielle ei pidä juosta.

Vanhemmille ei ole aina selvää, minkälaisista asioista lapsen voi antaa itse päättää. “Lapset tarvitsevat opetusta, mutta myös vapautta tutkia. Syke näiden välillä on tärkeä,” muistuttaa lastenpsykiatri Jukka Mäkelä.

Lasta kielletään lukemattomia kertoja päivässä

Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan, yksivuotias saattaa kuulla ei-sanan jopa 400 kertaa päivässä. Toisto tehoaa vain tiettyyn rajaan asti. Sana “ei” menettää merkityksensä, mikäli sitä hoetaan jatkuvasti. Lopulta lapsi ei edes kuule ei-sanaa, vaan se suodattuu pois. Tällöin lapsen korvissa voi kuulua esimerkiksi “saa leikkiä ruoalla,” koska hän ei kuule ensimmäistä kieltosanaa.

Vaaratilanteissa sen sijaan napakka “ei” on tietenkin paikallaan. Se onkin tehokkaampaa, kun sitä ei ole päivän mittaan hoettu koko ajan.

Kiintymysvanhemmuusperheet ry:n varapuheenjohtaja Petra Masko sanoo: “Jos lasta kielletään kovasti, hän kiinnittää huomiota vain negatiiviseen. Jos lapsi on herkempi, hän voi helposti ajatella, ettei osaa tehdä mitään oikein.”

Jukka Mäkelä puolestaan muistuttaa, että vanhempi voittaa aina, kun pystyy olla sanomatta “älä tai ei”. Jatkuvalla kieltämisellä tekee oman työn vanhempana hankalammaksi. Jos antaa lapselle hyvää palautetta, niin se vähentää huonoa käytöstä.

Kokeile näitä keinoja kieltämisen sijaan

Jatkuva ei-sanan hokeminen voi aiheuttaa lapselle negatiivisen elämänasenteen. Lisäksi kielto tulee usein ilman perusteluja, joten lapsella ei ole aavistustakaan, miksi hän toimii väärin. Tällöin “ei”-sana voi aiheuttaa lapsessa hämmennystä, turhautumista ja jopa vihaa. Se voi aiheuttaa myös erilaisia reaktioita, kuten kiukku- ja uhmakohtauksen.

Kannattaakin kokeilla ei-sanan tilalle jotain muuta. Esimerkiksi kiellon voit sijaan käskeä lasta lopettamaan pelaamisen tältä erää ja kertoa, että päivällisen jälkeen hän saa jatkaa. Jos lapsi juoksentelee sisällä, eikä se ole sallittua, voit kiellon sijaan kertoa hänelle, että sisällä täytyy kävellä, mutta ulkona voi juosta.

Jatkuvan ei-sanan hokemisen sijaan, voit myös todeta asioita. Sano esimerkiksi näin: “Koska heittelet ruokaa lattialle, vaikuttaa siltä, että vatsasi on jo täynnä. Siksi poistumme nyt ruokapöydästä. ”

Joskus ehdottaminen on paikallaan. Tällöin voit ehdottaa pallon heittelemistä ulkona, koska se ei ole sisällä turvallista.

Tarkoituksena on siis vähentää “ei” – sanan käyttöä ja jatkuvaa kieltämistä. Näin ne saavat myös lisää tehoa silloin, kun ne ovat paikallaan. Hyvään keskittyminen lisää hyvää käytöstä.

Kuinka usein päivässä sanot lapsellesi ei? Aiotko kokeilla vaihtoehtoisia tapoja?

Lähteet: Healthy way, Ilta-Sanomat, YLE

Teksti: Anne-Mari Valta

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *