Suun pitäminen terveenä on yleisen terveyden kannalta tärkeä teko. Hampaiden pesemisen olisikin syytä kuulua osaksi päivittäisiä rutiineja vauvasta vanhukseen.
Hampaiden reikiintyminen ja ientulehdus ovat lapsillakin hyvin tavallisia sairauksia. Altistavia tekijöitä hammas- ja suusairauksille ovat tiheä hiilihydraattipitoisen ruoan tai juoman nauttiminen ja kehno suuhygienia.
Vaikeat lasten hammasongelmat ovat myös lisääntyneet Suomessa.
”Meille tulee juuri nyt hyvin paljon pieniä lapsia, joiden hampaat ovat erittäin huonossa kunnossa”, HUSin Uuden lastensairaalan lasten hammaslääkäri Heikki Alapulli kertoo tiedotteessa.
Alapullin mukaan erityisesti nukutukseen tulevien lapsipotilaiden määrä on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella ollut voimakkaassa kasvussa: uusia lähetteitä lasten nukutushammashoitoon tulee noin 150 kuukaudessa. Määrä on kasvanut vuositasolla noin neljänneksen koronavuosia edeltävältä ajalta.
Myös Pirkanmaalla lasten nukutuksessa tehtävien hammashoitojen määrä on lisääntynyt merkittävästi.
Vastuuta vähitellen lapselle itselleen
Lapselle voidaan turva hyvä suun terveys melko yksinkertaisilla päivittäisillä toimilla, jos vaikutetaan suussa oleviin olosuhteisiin ruokavalion, suuhygienian ja fluorin avulla. Alapullin mukaan suun terveys on tasapaino sairaudelta suojelevien ja sille altistavien tekijöiden välillä.
”Reikiintymiseltä suojelevat säännölliset ruokailutavat, huolellinen hampaiden mekaaninen puhdistaminen niiden pinnalla elävistä bakteereista ja fluorin säännöllinen käyttö”, hän kuvailee.
Päävastuu lapsen hampaiden puhtaanapidosta on aina aikuisella vähintään alakoulun 3. luokalle asti.
”Sitä mukaa kun lapsen käsien motoriset taidot kehittyvät, vastuuta hampaiden puhdistamisesta voi vähitellen siirtää lapselle itselleen. Mutta perään katsomista lapsen suun omahoito kaipaa koko alakouluiän – ihan 12-13-vuotiaaksi asti”, Alapulli korostaa.
Suojaa terveydelle
Lapsen pysyvien hampaiden olisi hyvä päästä kehittymään ilman kariestartuntaa. Näin lapsi pärjää todennäköisemmin hyvin suun terveyden kannalta jatkossakin. Tämä myös suojaa lasta aikuisiän sydän- ja verisuonitaudeilta.
Heikko suuhygienia lapsuusiässä sen sijaan voi olla askel kohti aikuisuusiän vakavaa iensairautta, eli parodontiittia. Hyvä suun terveys on eduksi myös perussairauden hoidon kannalta.
”Esimerkiksi sydänlapsen hammassairauksien ennaltaehkäiseminen on erityisen tärkeää, koska heillä on kohonnut karieksen riski verrattuna muihin lapsiin”, Alapulli toteaa ja jatkaa:
”Hyvä suuhygienia on myös hammasperäisen endokardiitin eli sydänläppätulehduksen ennaltaehkäisyssä tärkeimpiä toimia, johon vanhemmat ja lapsi voivat itse vaikuttaa.”
Ruuhkavuodet kertoi aiemmin, että suun tulehdukset voivat levitä laajemmalle alueelle kehossa ja johtaa jopa sairaalahoitoa vaativiin yleistyneisiin infektioihin.
Apukeino omahoitoon
Lasten hammaslääkäri muistuttaa, että varhain opitut tavat ja tottumukset säilyvät ja lapset oppivat nopeasti, että harjaus aamuin illoin kuuluu arkirutiineihin. Aina tehokkainkaan mekaaninen hampaiden harjaus ei kuitenkaan riitä.
Suomalaistutkijat ovat kehittäneet antibakteerisen Lumoral-puhdistusmenetelmän sekä sille lasten tarpeisiin soveltuvan Junior-version. Menetelmä tehostaa lasten suunhoitoa sekä luo hyvät lähtökohdat myös aikuisiän suun terveydelle.
”Antibakteerinen suunhoitomenetelmä ei korvaa perinteistä suun omahoitoa, mutta voi innostaa ja aktivoida lapsia ja vanhempia pitämään parempaa huolta hampaistaan”, Alapulli toteaa.
Teksti: Miia
Ei vielä kommentteja