Näin olet hyvä ystävä: Psykologi listasi tärkeimmät ystävyystaidot

woman hugging other woman while smiling at beach
Kuva: Omar Lopez

Ystävyyssuhteita on hyvä vaalia aivan kuin parisuhteitakin, sillä ystävillä on suuri vaikutus ihmisen hyvinvointiin ja terveyteen. Jotta ystävyyssuhteet pysyisivät hyvänä, on omia ystävyystaitoja tärkeä kehittää.

Ihmissuhteet ja ystävät ovat yksi ihmisen hyvinvoinnin tärkeimmistä peruspilareista ikään, elämäntilanteeseen tai sukupuoleen katsomatta. Tätä mieltä on Terveystalon psykologi ja psykoterapeutti Aino Kohtala.

”Hyvät ystävät auttavat meitä muodostamaan käsityksiä itsestämme ja elämästämme. Ystävien aito läsnäolo myös esimerkiksi lievittää stressiä ja parantaa mielialaa”, Kohtala kertoo tiedotteessa.

Kohtala on listannut kuusi tärkeää ystävyystaitoa. Millä tavoin ystävyyttä voi vaalia ja miten olla hyvä ystävä?

Hyvä ystävyys on vastavuoroista

Ystävyys on aito vuorovaikutussuhde, jossa kumpikin saa vuorollaan jakaa sekä iloisia että ikäviä kokemuksia.

”Pinnallinen suhde, joka toimii vain yhteen suuntaan ja jossa vain toinen ottaa vastaan huolia ja tukee, ei ole ystävyyssuhde vaan enemmänkin haitallinen riippuvuussuhde”, hän sanoo ja jatkaa:

”Välillä toisella voi olla enemmän kuormaa jaettavaksi, mutta tasavertaisessa ystävyydessä tämäkin vaihtelu sallitaan ja hyväksytään tietoisena siitä, että omillekin huolille löytyy tarvittaessa jakaja toisesta ihmisestä.”

Hyvä ystävyys on sallivaa

Jotta ystävyys on henkistä kasvua ja hyvinvointia tukevaa, tulisi sen perustua myös sallivuuteen.

”Aitoon ystävyyteen kuuluu, että hyväksytään toisen vaillinaisuudet, epäonnistumiset sekä kipeät ja aratkin asiat. Ystävyys on henkilökohtainen luottamussuhde, jossa voi kokea olevansa täysin oma itsensä”, psykologi selittää.

Hyvässä ystävyydessä iloitaan toisen onnistumisista

Kateus ja mustasukkaisuus ystävyydestä koettelevat Kohtalan mukaan ystävyyssuhteita eniten. Hän kertoo, että kateuden tunne on paitsi haastavaa tunnistaa ja hyväksyä, mutta myös vaikeaa ymmärtää, mistä se todella kertoo.

”Kateuden taakse kurkistamalla sen voi kääntää myös itselle tärkeiden arvojen pohtimiseksi: arvostan tätä toisessa ja toivoisin sitä itselleni, miten siinä onnistuisin? Tällöin ystävän menestys tai onni voi antaa suuntaa itselle, eikä kateuden tarvitse muuttua myrkylliseksi”, Kohtala toteaa.

Hyvä ystävyys kestää kolmansia osapuolia

Yksi ystävyyden mittari on myös se, kuinka hyvin kahdenkeskinen ystävyyssuhde kestää puolisoja, lapsia tai muita kolmansia osapuolia.

”Kun tasapainotilanne muuttuu, ystävyys täytyy neuvotella uudelleen. Tämä jää kuitenkin usein tekemättä, ja ihmiset lipuvat kauemmas silloinkin, kun tilanne olisi korjattavissa”, hän kertoo.

Hyvässä ystävyydessä ollaan aidosti läsnä

”Se, että osoittaa olevansa kiinnostunut toisen elämästä, lujittaa ystävyyksiä”, Kohtala sanoo.

Hänen mukaan välittämisen ja hyvän tahdon ilmaiseminen herättää toisessa tunteen, että on tullut kohdatuksi.

”Tämä käynnistää usein positiivisen kehän, jossa toinen tarjoaa osaltaan vastaavanlaista tukea ja hyväksyntää”, psykologi kertoo.

Hyvässä ystävyydessä osataan pyytää anteeksi

”Ongelmien selvittäminen ja anteeksi pyytäminen ovat ystävyyksien ylläpidossa myös ensiarvoisen tärkeitä ja lujittavat ystävyyssidettä entisestään. Ystävää ei kannata hylätä heti ensimmäisen kuprun kohdalla”, Kohtala muistuttaa.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.