Mikä on perheelliselle paras tapa rentoutua?

Mikä on perheelliselle paras tapa rentoutua?
Kuva: Jonathan Borba

Jos lapsettomalta kysyy, millainen on hänen unelmapäivänsä, vastaus on usein erilainen kuin perheellisen. Perheellisen arkeen kuuluvat luonnollisesti lapset, mutta toisinaan perheellinenkin kokee, että hänen unelmapäivänsä rentoutumisen merkeissä olisi sellainen jonka hän voi viettää täysin yksin. Toisaalta monen mielestä yhteinen hauska päivä perheen kesken on parasta rentoutumista. Millainen on sinun rentouttava unelmapäiväsi?

Ruuhkavuosien kiireen keskellä vanhempi usein haaveilee yksinkertaisista asioista. Onnelliseksi saattaa tehdä se, että lapsi aamulla lähtee päiväkotiin ilman hirvittävää taistelua, tai hän suostuu syömään ruokansa loppuun heittelemättä sitä seinille tai muutoin leikkimättä sillä. Nämä asiat saattavat näyttää pieniltä sellaisen ihmisen silmiin, jolla itsellään ei ole lapsia. Jokainen perheellinen kuitenkin tietää, kuinka isoista asioista puhutaan, sillä arjen pienet negatiivisuudet tai positiivisuudet voivat olla ratkaisevassa roolissa vanhempien jaksamisen suhteen.

Jos lapsi raivoa ja kiukuttelee aamulla, vanhemmalla saattaa itselläänkin pinna palaa. Tällöin usein vanhemmalle jää huono omatunto koko loppupäiväksi, mikäli hän on joutunut jättämään itkevän ja huutavan lapsen päiväkotiin ja vielä kaupan päälle itsekin on ollut ärtynyt. Sen sijaan jos aamu sujuu hyvin, lapsi on iloinen ja vanhempi itsekin hyvällä tuulella, tämä antaa uskomattomasti energiaa vanhemman omaan päivään.

Rentoutumiseen voi riittää joskus vain tavallista kevyempi koti-ilta kotitöiden suhteen

Oman työpäivän lisäksi vanhemmalla usein odottaa kotona toinen työpäivä erilaisten askareiden muodossa. Jos puoliso on tehnyt rästissä olleet kotityöt valmiiksi kun itse palaa väsyneenä töistä, iloinen yllätys on onnelliseksi tekevää arjen luksusta ja omiaan rentouttamaan vanhempaa. Tunne siitä, että toinen välittää ja haluaa tukea väsymyksen keskellä on monesti ratkaisevan tärkeä vanhempien henkiselle hyvinvoinnille. Vaikka lapsiarki onkin raskasta, jo pelkkä tunne siitä, että saa tukea puolisoltaan, auttaa kestämään väsyttävätkin asiat helpommin. usein paljon helpompi kestää.

Joskus rentoutuminen edellyttää yksinoloa

Joskus vanhempi voi kokea, että rentoutuakseen kaipaa omaa tilaa, jota ei ole mahdollista saada lapsiperheen kotona jossa aina on joku läsnä. Tällöin ratkaisu voi olla se, että vanhemmat vuorotellen käyvät silloin tällöin nukkumassa yksin yön hotellissa, jolloin he saavat tärkeän hengähdystauon esimerkiksi lapsen itkusta öisin. Tällaisia pieniä minihengähdystaukoja ei kannata alkuunkaan häpeillä. Ne eivät kieli siitä että suhteessa olisi jotain vialla, vaan päinvastoin siitä että suhteen osapuolet osaavat järkevästi ennakoida asioita ja pitävät huolta omasta jaksamisestaan.

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *