Maailmasta löytyy tuskin yhtäkään parisuhdetta, jossa ei joskus riideltäisi. Riidat kuuluvat elämään. On kuitenkin erilaisia tapoja riidellä. Useiden päivien mykkäkoulun pitämisestä kärsivät usein molemmat riidan osapuolet.
Mykkäkoulu on passiivis-aggressiivinen riitelyn muoto. Tarkoituksena on omalla puhumattomuudellaan osoittaa toiselle, että on loukkaantunut jostakin mitä toinen on tehnyt tai sanonut. Mykkäkoulua pitävä henkilö syvällä sisimmässään toivoo, että toinen osapuoli nöyrtyisi ja pyytäisi anteeksi käytöstään. Jos näin ei tapahdu ja puhumattomuus jatkuu useita päiviä, on tilanne hyvin raskas molemmille osapuolille.
Mykkäkoulun kokenut tietää, kuinka vaikeaa on keskittyä töihin samaan aikaan, kun parisuhteessa on ongelmia. Vaikka ihminen tiedostaa, että mykkäkoulun pitäminen ei ole kummallekaan osapuolelle hyväksi, on vaikeaa olla se osapuoli joka lopettaa puhumattomuuden.
Mykkäkoulu voi olla hyvin haitallista suhteelle pitkässä juoksussa
Jälkeenpäin kun riitaan johtanutta tilannetta katsoo rauhallisessa mielentilassa, riidan laukaissut asia saattaa vaikuttaa niin merkityksettömältä, että tuntuu uskomattomalta, kuinka suuriin seurauksiin sen takia ajauduttiin. Mykkäkoulu aiheuttaa paljon mielipahaa ja joskus jopa pysyviä vaurioita parisuhteelle. Jos mykkäkouluja pidetään usein eikä asioita niiden jälkeenkään pystytä kunnolla selvittämään, paine saattaa kasaantua molempien osapuolten mieleen niin voimakkaana, että jonain päivänä suhde saattaa jopa päättyä.
Riitatilanteessa tunteet ovat usein pinnassa ja tulee sanottua asioita, joita ei tarkoita. Olisi tärkeää kyetä heti tunteiden tasaannuttua puhumaan asia selväksi kumppanin kanssa, sen sijaan että se jää hautumaan negatiivisena pilvenä ilmaan. Varsinkin jos on sellainen tunne, ettei ole itse toiminut väärin, saattaa olla vaikeaa olla se osapuoli joka lähtee hieromaan rauhaa.
Jos toinen aina antaa periksi, negatiivinen tunne voi kasautua
Jos kerta toisensa jälkeen itse huomaa olevansa se, joka lopulta päättää pitkään kestäneen mykkäkoulun vaikka ei edes koe olevansa päävastuussa riidan alkamisesta, on tämä henkisesti usein hyvin rasittavaa. Jossain vaiheessa ihmiselle saattaa tulla tunne, ettei hän aina jaksa olla “aikuinen” suhteessa. Tällöin suhde on vaarallisilla vesillä.
On tärkeää, että mykkäkoulun jälkeen puolisot käyvät tilanteen mahdollisimman hyvässä hengessä läpi. Tässä keskustelussa on mahdollista yrittää saada toinen osapuoli ymmärtämään oma kanta. Jos tässä onnistuu, se ehkäisee todennäköisyyttä että ajaudutaan samanlaisiin pattitilanteisiin tulevaisuudessa. Toisaalta pitää olla varovainen, ettei keskustelu johda vain uuteen riitaan.
Riitatilanteisiin suhtautumisessa auttaa kun tiedostaa, että niitä tulee väistämättä elämässä vastaan. Kun on valmiiksi asennoitunut siihen, että näitä tilanteita tulee, pystyy toimimaan ennalta päättämällään tavalla. Tämä tapa voi olla esimerkiksi oma aikuismainen suhtautuminen tilanteeseen sen sijaan, että päästää asian paisumaan suuremmaksi kuin se lopulta onkaan.
Ei vielä kommentteja