Siivoa tehokkaasti – näillä vinkeillä onnistut!

Siivoa tehokkaasti – näillä vinkeillä onnistut!
Kuva: Towfiqu barbhuiya

Siivoaminen voi joidenkin mielestä olla mukava, jopa rentouttavakin kotiaskare. Siivotessa voi keskittyä tekemään rutiininomaisesti tiettyjä vaiheita, eikä sen parissa ole pakko ajatella mitään. Yleisempää on kuitenkin kokea siivoaminen pakolliseksi pahaksi, jonka mielellään hoitaa mahdollisimman nopeasti alta pois.

Tehokkaat, aikaa ja rahaa säästävät siivousniksit voivat tulla tarpeeseen etenkin silloin, jos siivoamisesta ei juuri pidä tai talous on tiukalla.

Anna-lehti on kysynyt ammattisiivoajalta vinkkejä, joiden avulla siivoaminen on tehokasta.

Siivousaineita ei tarvitse hamstrata

Siivousaineita on saatavilla erilaisille pinnoille ja tiloille. Omaa tuotetta ei kuitenkaan tarvita kaikkialle. Siivousalan ammattilainen Mirka Kahilainen suosittelee Annan haastattelussa, että kotona olisi yksi yleispuhdistusaine, käsitiskiaine, hapan puhdistusaine kalkkisaostumia varten sekä wc:n puhdistusaine. Myös vesi, etikka ja ruokasooda riittävät kodin siivoamiseen kunhan niitä käytetään oikeassa suhteessa eri pinnoille.

Oikea järjestys

Imuroitko ensin ja pyyhit sen jälkeen tasot? Tämä on väärä järjestys; olisi parempi pyyhkiä tasot ensin ja imuroida sitten. Tasoja pyyhkiessä pölyä ja roskaa voi tippua lattialle, jolloin joutuu imuroimaan uudestaan. Kahilainen kuitenkin huomauttaa, että myös imurointi nostaa pölyä ilmaan. Jos pölyä on reilusti ja kotia siivoaa harvemmin, kannattaa ensin pyyhkiä pölyt, imuroida ja sitten vielä kertaalleen pyyhkiä pölyt.

Siivousvälineitä ei tarvitse paljon

Siivousvälineitäkin on moneen lähtöön. Kahilainen vannoo kahden välineen nimeen: mikrokuituliina ja pölyhuiska. Ammattisiivoajan mukaan hyvällä, puhtaalla mikrokuituliinalla voi pyyhkiä kaikki pinnat. Liina pysyy hyvänä pitkään, jos sen pesee ohjeen mukaan 60 tai 90 asteessa ilman huuhteluainetta. Pölyhuiska puolestaan imee pölyä staattisesti itseensä ja jo kevyt kosketus riittää pölyjen nappaamiseen. Huiskan avulla yltää myös hankaliin paikkoihin.

Maltillisesti veden kanssa

Siivoamisessa ei tarvita vettä niin paljon kuin ennen. Mikrokuituliinat ja mikrokuituinen moppi ovat tehokkaita välineitä, jotka toimivat kevyesti kostutettuina. Perinteinen sinipiika sopii vain suihkutilaan, koska se jättää lattian todella märäksi. Lattian pesuun riittää yksi moppivarsi ja jokaiselle kodin lattiamateriaalille omat pyyhkimensä.

Muista luututa

Pölyä kertyy enemmän, jos lattioita ei luuttua. Tällöin joutuu myös imuroimaan useammin. Kahilainen suosittelee pesemään etenkin keittiön ja eteisen lattiat kerran viikossa. Kostea lattialiina on tähän nopea pika-apu, jolla saa pyyhittyä kaikki tahrat lattiasta.

Tee pientä siivousta päivittäin

Jos siivoamisen keskittää yhdelle päivälle, voi se tuntua mahdottomalta urakalta. Pientä siivousta kannattaa tehdä päivittäin, kuten tavaroiden laittamista paikoilleen.

“Jos pinnat, tasot ja lattia on raivattu, lähtötaso kerran viikossa tehtävälle imuroinnille ja pölyjen pyyhkimiselle on helpompi eikä suursiivousta tarvita”, hän vinkkaa.

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *