Mistä ruokailun jälkeinen väsymys johtuu?

Kuva: Miikka Luotio / Unsplash

Työpaikalla tai kotona koittaa hartaasti odotettu lounastauko. Nälkä on kurninut vatsassa jo pidempään ja on kiire saada syötyä lounas riittävän ripeässä tahdissa. Sitten se iskee: lounaan jälkeinen armoton väsymys. Harmi vaan, että ainakin työpaikalla lepomahdollisuutta ei ole ja töitä on jatkettava, vaikka silmäluomet meinaavat painua väkisin kiinni. Mistä ruokailun jälkeinen väsymys voi johtua?

Monelle ihmiselle iskee yhtäkkiä ruokailun jälkeen todella kova väsymys. Vaikka olotilaa koittaisi piristää kaikin tavoin, mikään ei tunnu auttavan. Ei auta pannullinen kahvia vaan olo voi mennä entistä väsyneemmäksi ja vessassa pitää sen vuoksi ravata jatkuvasti. Appelsiinimehu tai piristävä hedelmäshottikaan ei tuo riittävän nopeasti kaivattua piristystä.

Mieti, mitä söit viimeisellä aterialla

Jos yllä oleva kuvaus kuulostaa tutulta, kannattaa pohtia muutamia asioita. Millainen oli viimeksi syömäsi ateria: päätyikö lautaselle kiireesti kaupan paistopisteestä haettua perunamuusia ja lihapullakastiketta? Oliko annos kooltaan valtava eikä sen sisältö ollut riittävän monipuolinen? Unohtuiko kaupasta ostaa samalla salaattia tai kasviksia? Muistitko ruokailun aikana nauttia riittävästi vettä?

Jos omasta mielestään edellä mainitut asiat olivat kunnossa, kannattaa tilannetta tarkastella laajemmin. Sitä kautta voi löytää muita mahdollisia syitä väsymykselle. Luonnollisin selitys on huonosti mennyt yö.

Nämä voivat olla syynä lounaan jälkeiseen väsymykseen

 • Vääränlainen lautasen koostumus
  • Liian iso annos
  • Ei riittävän monipuolinen eikä ravintoympyrän mukaisesti koottu
   • Liian rasvainen
   • Liikaa nopeita hiilihydraatteja
   • Liian vähän kasviksia tai proteiinia
 • Liian nopealla tahdilla syöminen
 • Liian lyhyet yöunet
 • Voi liittyä normaaliin vuorokausirytmin vaihteluihin
 • Joskus syynä voi olla alkava sairaus → esim. diabetes

Nämä eivät ole hyviä valintoja väsymyksen torjumiseen

 • Suklaapatukka
 • Kahvi ei toimi kaikilla piristävästi → joillakin piristää, mutta joillakin saa aikaan entistä pahemman horrostilan

Lähteet: Iltalehti, Kodin kuvalehti ja Kotiliesi

Kärsitkö sinä lounaan jälkeisestä väsymyksestä? Mikä on paras keino pysyä pirteänä läpi päivän?

Teksti: Liisa

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.