Lapsen sairastuminen on vanhemmalle henkisesti hyvin vaikeaa

Lapsen sairastuminen on vanhemmalle henkisesti hyvin vaikeaa
Kuva: bady abbas

Vaikka lapsella olisi vain pieni flunssa, vanhempi tuntee usein huolta ja pyrkii hoidollaan varmistamaan että lapsi toipuu mahdollisimman pian. Jos flunssan sijasta lapsella ilmenee vakava sairaus, tilanne saattaa tuntua vanhemmasta lähes kestämättömältä. Kuinka selvitä tilanteesta, jossa oma lapsi sairastuu vakavasti?

Lapsen vakava sairastuminen on aina suuri järkytys vanhemmalle. Lapsi on saattanut oireilla jo pidempään, eikä syytä ole saatu selville. Vanhempi on ollut huolissaan mutta koska diagnoosin puuttuessa hän on pystynyt pitämään yllä toivoa siitä, että kyseessä ei olisikaan vakavampi asia. Jos sitten kuitenkin tulee diagnoosi vakavasta sairaudesta, joka mahdollisesti jopa uhkaa lapsen henkeä, tuntuu se vanhemmasta musertavalta.

Yksin tällaiseen tilanteeseen ei kannata jäädä, se saattaa pahimmillaan johtaa vain suureen henkiseen ahdistukseen. Sen seurauksena vanhempi väsyy eikä enää pysty hoitamaan lastaan. Tämän välttämiseksi kannattaakin heti hakeutua mukaan esimerkiksi vertaistukiryhmiin, jossa voi keskustella muiden vanhempien kanssa jotka ovat kokeneet samankaltaisia asioita.

Vertaistuen merkitys on hyvin suuri vakavan kriisin keskellä

Jos ihminen kuvittelee olevansa yksin tilanteessa, asia tuntuu monesti huomattavasti pahemmalta kuin silloin, jos tiedostaa monen muunkin kokeneen täsmälleen samankaltaisia asioita. Jos samankaltaisen tilanteen kokenut henkilö kertoo, että vaikka nyt tuntuu hirvittävältä, vuosien päästä olotila on erilainen, sillä on suuri merkitys. Vaikka aluksi voikin olla vaikea uskoa, että koskaan tulee voimaan paremmin, rohkaisevien sanojen kuuleminen saattaa silti antaa ratkaisevaa lohdutusta ja toivoa pahan olon keskellä kipuilevalle vanhemmalle.

Jos olo on todella ahdistava, kannattaa hakeutua lääkärin luokse tai käydä keskustelemassa ammattiauttajan kanssa. Vertaistuen lisäksi ammattilaiselta saadut neuvot ja henkinen tuki ovat ratkaisevan tärkeitä, jotta vanhempi voi pitää huolta omasta jaksamisestaan ja sitä myöten varmistaa sen, että hän pystyy hoitamaan lastaan tämän sairauden aikana.

Jos kyseessä on pitkäaikainen sairaus, on todennäköistä, että vaikka vanhemman mieliala onkin alhaalla varsinkin alkuvaiheessa, mukaan mahtuu hetkiä, jolloin kokee ilon välähdyksiä. Näihin hetkiin kannattaa tarttua, sillä ne ovat kullanarvoisia kannattelijoita synkempien aikojen läpi. Kannattaa pyrkiä tekemään mukavia asioita yhdessä perheenä, vaikka tuntuisikin, että voimavaroja ei siihen olisi. Se kuitenkin maksaa itsensä takaisin pitkällä tähtäimellä.

American Psychological Associationin sivuilta voi lukea lisää siitä, kuinka selvitä henkisesti tilanteesta, jossa oma lapsi saa diagnoosin kroonisesta sairaudesta.

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *