Miltä tuntuu kun puoliso vaihtaa nuorempaan?

Miltä tuntuu kun puoliso vaihtaa nuorempaan?
Kuva: Krists Luhaers

Ero on jo itsessään hyvin tuskallinen asia, jos itse ei ole halunnut erota. Jos eroon liittyy pettämistä ja entisen kumppanin uusi puoliso on huomattavasti nuorempi se usein tuntuu aivan erityisen pahalta.

Ero ei ole koskaan helppo. Jos eroon liittyy pettämistä, henkinen tuska voi olla hyvin voimakasta. Jos kumppanin uusi puoliso on lisäksi paljon nuorempi, tämä herättää lisää tuskallisia ajatuksia. Petetty puoliso saattaa miettiä oliko syy pettämiseen se, ettei hän ole enää yhtä viehättävä kuin nuorempana. Nuoremman kanssa pettäminen saattaa siksi tuntua petetystä puolisosta ikään kuin veitsen vääntämiseltä haavassa. Pettämisen jälkeen ihminen on henkisesti hyvin hauras ja haavoittuvaisessa mielentilassa, jolloin tällaiset lisää tuskaa aiheuttavat ajatukset saattavat tuntua hyvin raskailta.

Ensimmäinen tunne pettämisen jälkeen on järkytys ja usein viha

Kun tunteet ovat tuoreina mielessä, on joskus vaikeaa nähdä kokonaiskuvaa. Ajan kuluessa pahimmat haavat parantuvat ja petetylle saattaa myöhemmin selvitä, että tapahtunut ei ollut yksin sen nuoren henkilön syy jonka kanssa oma puoliso petti.

On ymmärrettävää, että haavoittuneena ihminen helposti syyttää koko tilanteesta henkilöä, jonka kanssa puoliso on pettänyt. Pettämiseen tarvitaan kuitenkin aina kaksi ihmistä. Jos entinen puoliso on ollut tyytymätön suhteeseen, ennemmin tai myöhemmin hän olisi joka tapauksessa saattanut pettää jonkun toisen kanssa.

Hyvin nuorelle ihmiselle ei välttämättä ole kertynyt riittävästi elämänkokemusta, eikä hän siksi välttämättä kykene ymmärtämään, kuinka pahalta petetystä puolisosta tuntuu. Nuori ikä ei silti ole mikään “vapaalippu”, joka oikeuttaa pettämiseen. Vanhemmatkin ihmiset pettävät, vaikka heidän luulisi ymmärtävän kuinka hirvittävää petetyksi tuleminen on, varsinkin jos heitä on joskus petetty. Näiden asioiden syvempi analysointi siinä vaiheessa kun haavat ovat jo parantuneet, saattaa auttaa petettyä näkemään asiat uudessa valossa ja parantaa hänen oloaan.

Ikä tuo ymmärrystä ja usein viisauttakin

Petetyn on tärkeää muistuttaa itseään siitä, kuinka arvokas ihminen hän on juuri sellaisena kuin on ja että ikääntyminen ovat tavoiteltavia ja positiivisia asioita. Kun pitää nämä asiat mielessä, se auttaa pääsemään katkeruuden tunteesta nopeammin yli. Oloa voi helpottaa kun ihminen ymmärtää, ettei hän kuitenkaan haluaisi vaihtaa paikkaa nuoren henkilön kanssa, jolla kaikki elämän oppitunnit on vasta edessä.

Avatar photo

Anonyymi perhe

Anonyymi perhe koostuu monimuotoisten perheiden lisäksi myös ihanan kamalista isovanhemmista sekä niistä ainaisista mammakerhojen kaikkitietävistä äideistä - lapsettomia karvalasten vanhempia kuitenkaan unohtamatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *