Aivosumusta kärsivästä ihmisestä tuntuu ikään kuin hän kävelisi mentaalisen sumun keskellä. Keskittyminen on vaikeaa ja vanhojen asioiden muistaminen sekä uusien asioiden mieleen painaminen voi olla haasteellista. Mikä aiheuttaa aivosumua?
Ruuhkavuosina arki voi olla niin kiireistä että lepoon ja palautumiseen ei jää riittävästi aikaa. Tällöin vanhempi saattaa kokea aivosumuksi kutsuttua tunnetta. Olo saattaa olla vetämätön, keskittyminen ei onnistu ja mieli tuntuu tahmaiselta. Jos tällainen olotila jatkuu pitkään, saattaa tulla epätoivoinen tunne, kun ajattelee, palautuuko olo koskaan normaaliksi.
Aivosumua voivat aiheuttaa muun muassa seuraavanlaiset tekijät:
- Unenpuute
- Kasvanut stressitaso
- Masennus
- Dementia
- Perimenopaussi
- Lääkitykset
- Hormonaaliset häiriötilat, kuten esimerkiksi kilpirauhasen toimintahäiriöt
- Krooniset sairaudet, kuten esimerkiksi MS-tauti
- Ravintoaineiden puutostilat, kuten esimerkiksi B12 vitamiinin puutos
- Virustaudit, kuten esimerkiksi COVID-19, SARS ja H1N1
Usein aivosumun aiheuttaa useamman yllämainitun tekijän yhdistelmä. Masennus ja stressi saattavat johtaa unenpuutteeseen, joka usein pahentaa masennusoireita. Samoin perimenopaussi voi aiheuttaa univaikeuksia.
Jos aivosumu on seurausta ravintoaineiden puutoksista, puutoksen korjaaminen usein hälventää myös aivosumun. Mikäli aivosumu aiheutuu unenpuutteesta, riittävä määrä unta palauttaa olon normaaliksi tai ainakin parantaa olotilaa.
Jos aivosumu on aiheutunut esimerkiksi virustaudin takia, ei ole välttämättä selvää milloin tilanne normalisoituu. Esimerkiksi COVID-19 saattaa aiheuttaa joillekin ihmisille aivosumua, mutta virus on vielä niin uusi että tietoa siitä ja sen vaikutuksia vasta kerätään.
Jotkut ihmiset kokevat aivosumuun väistyvän muutamissa viikoissa tai kuukausissa, mutta toisilla se kestää pidempään. Aivosumu voi oireilla muun muassa näillä tavoilla:
- Vaikeus fokusoida ajatuksia
- Vaikeus palauttaa asioita mieleen
- Useiden eri tehtävien samanaikainen suoritus eli multitaskaus vaikeutuu
- Keskustelujen seuraamisen vaikeus
- Tarkkaavaisuuden kiinnittäminen ympäristöön on vaikeampaa
Joskus yksinkertaisten elämäntapamuutosten avulla voi onnistua vähentämään aivosumun oireita. Lapsiarki on kiireistä eikä joustovaraa aina ole, mutta jos on mahdollista yrittää vaikuttaa vaikka vain muutamiin osa-alueisiin joista saattaisi olla apua, se saattaa parantaa tilannetta jo merkittävästi. Aivosumua voi yrittää hälventää esimerkiksi seuraavien keinojen avulla:
- Riittävä unen saanti
- Uusien asioiden harjoittelu
- Vältä monien tehtävien samanaikaista suorittamista eli multitaskausta
- Harjoita muistiasi
- Pidä mentaalisia taukoja riittävän usein
- Fokusoi tarkkaavaisuuttasi
- Pysy sosiaalisesti aktiivisena
- Kokeile meditaatiota
- Harjoittele säännöllisesti
- Syö terveellisesti
- Vältä alkoholia ja huumeita
Jos epäilet, että aivosumu saattaa liittyä johonkin sairauteen, kuten esimerkiksi kilpirauhasen toimintahäiriöön tai masennukseen, kannattaa käydä lääkärissä. Tällöin voidaan selvittää, onko aiheuttajana kenties jokin sellainen tila, jota voidaan hoitaa ja siten hälventää sumun tunnetta mielestä.
Lähde: Very Well Mind
Teksti: Sonja