Kannattaa levätä riittävästi ennen kuin aloittaa fyysisen harjoittelun flunssan jälkeen. Flunssan aikana treenaamisesta ei ole hyötyä, päinvastoin siitä voi olla keholle suurta haittaa. Vanhemman kannattaa hillitä treenaamaan haluavan lapsen tai teinin suurimpia menohaluja sairastamisen jälkeen. Vanhemman itsensäkään ei kannata rynnätä salille välittömästi flunssasta parannuttuaan.
Nuorena ihminen ei välttämättä ajattele kehonsa jaksamiseen liittyviä rajoja. Energiaa tuntuu riittävän loputtomiin ja vähäunisemmillakin öillä pärjää ainakin lyhytaikaisesti. Moni kokee, että nuorempana alkoholin vaikutus kehoon ja mieleen on erilainen kuin vanhempana. Vanhempana alkoholin nauttimisen jälkeinen krapula saattaa usein tuntua paljon pahemmalta kuin nuorempana. Tämä on vain yksi esimerkki siitä, kuinka kehon sietokyky erilaisia asioita kohtaan muuttuu kun ikää tulee lisää.
Flunssan jälkeen treenaaminen kannattaa aloittaa varovasti
Sairastumisen jälkeen keholle tulisi antaa riittävästi aikaa toipua. Kovan flunssan jälkeen ei kannata heti ensimmäisenä terveenä päivänä lähteä pitkälle hikilenkille. Jos flunssa on ollut lievempi, ei välttämättä tarvita yhtä pitkää varoaikaa ennen harjoittelun aloittamista.
Varsinkin urheilevat nuoret saattavat olla kärsimättömiä odottamaan ja haluaisivat heti aloittaa harjoittelun täydellä teholla flunssan jälkeen. Maltti on kuitenkin valttia. Pitkäkestoisen sairastamisen jälkeen kunto ei ole samalla tasolla kuin ennen sairastumista ja pahimmassa tapauksessa liian aikaisesta treenaamisen aloittamisesta saattaa olla vakavaa haittaa. Toipumisessa voi tulla takapakkia ja harjoittelun aloittaminen lykkääntyy entisestään.
Flunssan jälkeen harjoittelu tulisikin aloittaa rauhalliseen tahtiin, omaa oloaan tunnustellen. Alkuun kannattaa harjoitella totuttua kevyemmin ja jos olo tuntuu hyvältä, asteittain voi lisätä tehoa. Jos tauti on ollut voimakas, saattaa täydelliseen toipumiseen kulua jopa kuukausia.
Myös vanhemman kannattaa pitää huolta kehostaan
Ihminen on saattanut tottua siihen, että keho kestää tiettyjä asioita. Kun vuosia kertyy mittariin olisi kuitenkin hyvä oppia huomioimaan myös kehonsa rajoja. Turhien riskien välttäminen on viisasta. Tämä pätee kaikenikäisiin ihmisiin, mutta ikääntyessä kehosta usein tulee hauraampi ja siitä tulee pitää parempaa huolta. Ammattiurheilijat ovat oma lukunsa, mutta tavallisen ihmisen ei välttämättä kannata rasittaa kehoaan aivan samaan tahtiin nelikymppisenä kuin kaksikymppisenä.
Selkeä esimerkki iän vaikutuksista kehoon on myös erilaisten vammojen parantuminen. Nuorena vammat usein parantuvat nopeammin, siinä missä vanhempana paranemisprosessi on hitaampi.
Lisää tietoa siitä, milloin liikunnan voi aloittaa flunssan jälkeen, voi lukea Mehiläisen sivuilta.
Teksti: Sonja
Lähde: Mehiläinen
Ei vielä kommentteja