Näitkö sinäkin raskausaikanasi maailman erilaisena?

Näitkö sinäkin raskausaikanasi maailman erilaisena?
Kuva: Camylla Battani

Ihminen kiinnittää erityistä huomiota ympäristössään asioihin, joilla on jokin kosketuspinta hänen omaan elämäänsä. Raskaana oleva herkistyy kiinnittämään huomiota erilaisiin asioihin kuin ihminen, joka ei ole raskaana. Tuntuuko sinusta, että raskaus sai sinut kiinnittämään huomiota erilaisiin asioihin kuin aiemmin?

Ennen raskautta ihminen ei välttämättä ole kiinnittänyt huomiota ympärillään oleviin odottaviin äiteihin. Kun itse tulee raskaaksi, ympäristöä alkaa tarkkailla uudella tavalla. Aiemmin ei ole ehkä edes huomannut katukuvassa näkyviä raskaana olevia ihmisiä, yllättäen saattaakin alkaa nähdä heitä joka puolella.

Siinä missä ihminen ei aiemmin välttämättä edes tunnistanut alkuraskausvatsaa, nyt silmään tarttuvat helposti muiden jo hyvin varhaisessa vaiheessa olevat raskaudet. Tämä on ymmärrettävää, sillä ihminen on kiinnostunut asioista, jotka liittyvät hänen sen hetkiseen elämäänsä.

Itseään tulee helposti vertailtua muihin

Ihminen saattaa vertailla itseään muihin raskaana oleviin. Varsinkin jos kyseessä on ensimmäinen raskaus, ihminen tarkkailee itseään voimakkaasti kiinnittäen huomion herkästi kaikkiin poikkeaviin tuntemuksiin. Jos raskaus on ensimmäinen, raskauteen liittyvät tuntemukset ovat uusia ja jotkut tuntemuksista saattavat olla ihmisestä hälyttäviä, vaikka vaaraa ei ole.

Tulevan äidin mielessä voi risteillä monenlaisia huolia. Hän voi miettiä, onko vauva oikean kokoinen tietyissä raskauden vaiheissa. Myös vauvan liikkuminen voi herättää huolta, varsinkin jos sitä joskus tapahtuu vähemmän kuin normaalisti.

Jokainen odottava äiti tietää tunteen, kun vauva on hiljentynyt vatsassa ja äkisti mieltä puristaa huoli, onko vauvalla kaikki hyvin. Äiti voi kuulostella vauvaa ja odottaa edes jonkinlaista liikettä joka kertoisi, että lapsella on kaikki hyvin. Kun pieni liike tuntuu, on se maailman suurin ja ihanin asia.

Monet äidit ovat rauhallisin mielin koko raskauden ajan, toiset huolehtivat enemmän kuin toiset. Huoli on normaali tunne. Myös siinä tapauksessa, että aiemmin on ollut raskauksia, jotka ovat päättyneet keskenmenoon, ihminen saattaa tarkkailla omaa tilaansa normaalia enemmän.

Parasta raskauden sujumisen kannalta on, jos äiti pystyy saavuttamaan rauhallisen ja rennon mielentilan. Turhaan ei kannata pelätä. Jos pyrkii pitämään itsestään hyvää huolta raskauden aikana, on se paras tapa taata, että asiat sujuvat hyvin. Kun tietää tehneensä kaiken minkä voi, on helpompaa laittaa huolet syrjään ja keskittyä nauttimaan ainutlaatuisesta raskausajasta.

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *