Poltatko sinäkin kynttilää molemmista päistä?

Poltatko sinäkin kynttilää molemmista päistä?
Kuva: Myriams-Fotos / Pixabay

Moni suomalainen kokee väsymystä tai uupumusta. Mahdollisia syitä on lukuisia. Ruuhkavuodet saattavat uuvuttaa huomaamatta tai sen voi saada aikaan työelämän jatkuva kiire ja kasvavat vaatimukset. Palaako sinun kynttiläsi molemmista päistä?

Välillä on pysähtyä ja kuulostella sitä, miten itse jaksaa. On hyvä oppia laittamaan ajoittain muiden tarpeet taka-alalle ja antaa kerrankin itselle lepohetki. On hyvä oppia pyytämään myös ajoissa apua, eikä vasta silloin, kun tilanteesta ei ole muuta ulospääsyä.

Miksi ihminen ei pysähdy ja lepää?

Uupumuksen partaalla oleva ihminen ei tajua omaa tilaansa, koska koko ajan voi olla kiire ja valtavat ulkopuolelta tulevat paineet. Olo voi tuntua pieneltä ja nurkkaan puristetulta, kun ympärillä oleva paine ja vaatimukset kasvavat kasvamistaan. Se pakottaa huomaamaan, että asioiden täytyy muuttua. Kukaan ei jaksa loputtomiin ja jossain vaiheessa kynttilä on poltettu loppuun. Jos kynttilä palaa samaan aikaan molemmista päistä, tulee tilanteen muuttava hetki nopeammin.

Moni oire voi olla merkki uupumuksesta

Yhä useammalle ihmiselle tulee burnout jossain vaiheessa elämää ja siihen viittaava oireilu on lisääntynyt viimeisen vuosikymmenen aikana. Tärkeää olisi havahtua oireiluun riittävän ajoissa ja marssia lääkärin puheille. Ongelmat nukkumisessa, keskittymisessä ja muistamisessa voivat enteillä burnoutia. Uupumusta voi aiheuttaa myös muut asiat kuin työkuormitus ja osa joutuukin sairauslomalle omasta perheestään, kun ei vaan enää jaksa.

Kukaan ei ole korvaamaton loputtomiin

Olisiko aika pysähtyä? Olisiko aika rauhoittaa tahtia ja lopettaa jatkuva kiire? Totuus on, että kukaan ihminen ei ole korvaamaton ja jokaisen työt voi opetella joku muu hoitamaan tarvittaessa.

Olisiko aika pyytää apua? Jos kokee kotitöiden kuormittavan liikaa, olisiko aika avata suu? Apua voi pyytää puolisolta tai lapsilta. Lastenkin on hyvä oppia, ettei kotityöt hoidu itsestään. Lapset tekevät pieniä kodin askareita ihan mielellään, ilman että saavat vastineeksi palkkiota.

Teksti: Liisa

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *