Lasten sairastelu pitää vanhempia pois töistä yhä enemmän

Lasten sairastelu pitää vanhempia pois töistä yhä enemmän
Kuva: Pexels/MART PRODUCTION

Flunssat, norovirukset ja muut taudit tulevat lapsiperheessä hyvinkin tutuksi. Kun lapsi sairastaa, on vanhempi yleensä tuolloin pois töistä ja pienen toipilaan seurana kotona.

Vanhemmat joutuvat nykyisin olemaan pois töistä selvästi enemmän lasten sairastelun vuoksi. Vain vajaa kolmannes (29%) työssäkäyvistä vanhemmista ei ole ollut viimeisen vuoden aikana pois töistä lasten sairastelun takia, ilmenee vakuutusyhtiö Ifin kyselytutkimuksesta.

Kysely on tehty tammikuussa 2023 ja vuosien aikana tapahtunut muutos on selvä, kun tuloksia verrataan vuonna 2017 tehtyyn vastaavaan kyselyyn. Tuolloin peräti 40 prosenttia vanhemmista kertoi, ettei ollut edeltäneen vuoden aikana pois töistä lasten sairastelun takia.

Yli viisi päivää pois töistä joutui olemaan noin kolmannes (34%). Tässäkin on tapahtunut selvä hyppy: vuonna 2017 samoin vastasi vain 11 prosenttia vanhemmista.

“Tähän vaikuttaa tietysti monenlaiset koronan mukanaan tuomat vaikutukset. Lapsia pidetään herkemmin kotona ja lisäksi flunssakausi on ollut nyt rajumpi”, Ifin henkilövakuutusten tuotepäällikkö Piia Kononen toteaa tiedotteessa.

Lasten hoidosta päävastuun kantavat äidit. Peräti neljännes (24%) äideistä sanoo olleensa töistä pois lapsen sairauden takia yli 10 päivää viimeisen vuoden aikana, kun isistä yli 10 päivää kertoi olleensa pois vain 7 prosenttia.

Vanhemmat huolissaan lääkäripalvelujen saatavuudesta

Olipa lapsi sairastunut flunssaan tai johonkin vakavampaan, on vanhempien suurin huolenaihe sairastavan lapsen vointi. Vanhempien mieliä kuormittaa paljon myös lapsen sairastamisesta aiheutuva arjen järjestäminen.

Kyselyn mukaan näiden lisäksi moni vanhempi huolehtii myös lääkäripalvelujen saatavuudesta. Kun vuonna 2017 tästä oli huolissaan vain 15 prosenttia vanhemmista, oli osuus tuoreessa kyselyssä jo kolmannes (31 %).

“On tietysti todella valitettavaa, että vanhemmat kokevat lapsen sairastaessa huolta myös palveluiden pariin pääsemistä”, Kononen kommentoi.

Vuoden vaihteessa aloittaneet uudet hyvinvointialueet eivät tuo vanhempien mielestä helpotusta tilanteeseen. Vain 8 prosenttia vanhemmista odottaa hoitoon pääsyn helpottuvan, kun taas vaikeutumista odottaa jopa 44 prosenttia.

Lisäksi joka toinen vanhempi kertoo olevansa huolissaan lasten hoitoon pääsystä tai hoidon laadusta julkisessa terveydenhuollossa.

YouGov Finland toteutti kyselytutkimuksen Ifin toimeksiannosta. Kyselyyn vastasi yhteensä 400 vanhempaa ja kokonaistuloksissa virhemarginaali on keskimäärin noin ± 4,2%-yksikköä suuntaansa (95%:n luottamustasolla).

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *