Onko sinullakin tapana stimmailla – ja tiedätkö mitä se tarkoittaa?

Onko sinullakin tapana stimmailla – ja tiedätkö mitä se tarkoittaa?
Kuva: ivabalk / Pixabay

Todennäköisesti jokainen ihminen on stimmaillut ainakin joskus. Siitä huolimatta termi on monelle vieras. Mitä stimmailu on ja miten se ilmenee?

Ihminen saattaa huomaamattaan tehdä asioita, joihin ei tule itse kiinnitettyä huomiota ellei joku muu niistä ensin mainitse. Osa tavoista voi tuntua ulkopuolisten mielestä ärsyttäviltä. Voit ihmetellä, jos puoliso vispaa jalkojaan, kun katsotte yhdessä elokuvaa. Miksi jalkoja ei voi vain pitää paikallaan?

Ovatko tic-oireet ja stimmailu sama asia?

Stimmailu ja tic-oireilu ovat eri asioita. Oleellisin ero on se, että tic-oireet tapahtuvat tahdosta riippumatta eikä niitä voi itse estää. Ulkopuolisen ihmisen voi olla hankalaa erottaa, että kummasta asiasta on kysymys. Stimmailua voi esiintyä kaikilla ihmisillä, ei pelkästään nepsy-piirteisillä tai autismikirjolaisilla.

Lapsilla voi olla kausia, kun heillä lisääntyy tiettyjen kehon liikkeiden tekeminen, jotka toistuvat tietyissä tilanteissa. Jännittävä asia saattaa laukaista kehossa toistuvan liikesarjan. Tilanne rauhoittuu itsestään jossain vaiheessa ja toistuva liike jää pois. Lapsilla esiintyvät tilapäiset kehon tic-oireet ovat yleisiä ja niitä ilmenee jopa 20 prosentilla lapsista.

Mitä on stimmailu?

Stimmailu lienee monelle ihmiselle vieras termi. Tällä tarkoitetaan toistuvien, ihmistä rauhoittavien liikkeiden tekemistä. Stimmaileminen aktivoituu kun ihminen kokee tietynlaisia tunteita. Se voi ilmetä ihmisen kokiessa ahdistusta, stressiä, vihaa tai iloa. Ihminen pystyy hallitsemaan stimmailua: aloittaa tai lopettaa sen halutessaan.

Miksi ihmiset stimmailevat?
  • Keino rauhoittua
  • Keino vähentää stressiä
  • Keino saada mielihyvää ja nautintoa
  • Keino käsitellä eri tunnetiloja
Erilaisia stimmailutapoja
  • Jalkojen heiluttelu tai rytmin lyöminen
  • Hiusten näprääminen tai kieputtelu sormilla
  • Paperiin piirtely samalla, kun puhuu puhelimessa
  • Sormien napsuttelu
  • Kynän pyörittely kädessä tai naputtelu
  • Hyräileminen

Puristeltavan stressilelun tai pyöriteltävän Fidget spinnerin hankkiminen voi olla hyvä idea. Näiden avulla voi parantaa omaa keskittymistä tai siirtää huomio pois mieltä häiritsevästä asiasta.

Lähteet: Health, Helsingin Sanomat, Terveyskirjasto, YouTube

Onko sinullakin tapana stimmailla?

Teksti: Liisa

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *