Näin opit fokusoimaan tarkkaavaisuuttasi paremmin!

Näin opit fokusoimaan tarkkaavaisuuttasi paremmin!
Kuva: Annie Spratt

Monelle vanhemmalle on tuttu tunne, että keskittymiskyky herpaantuu arjen kiireiden keskellä. Näiden vinkkien avulla vanhempi voi oppia fokusoimaan tarkkaavaisuutta ja auttaa myös lastaan oppimaan saman taidon.

Nykymaailman hektisessä ympäristössä on välillä vaikeaa pystyä fokusoimaan tarkkaavaisuutensa käsillä olevaan tehtävään. Erityisen vaikeaa tämä on, jos ympärillä on jatkuvasti häiriötekijöitä. Häiriötekijöitä voivat olla jatkuvasti piipittävät ilmoitukset somekanavissa tai ympäristössä. Jos jokin asia katkaisee jatkuvasti keskittymisen, helponkin tehtävän suorittaminen vie huomattavan pitkän ajan. Tarkkaavaisuuttaan voi oppia fokusoimaan tehokkaammin. Vanhempi voi harjoitella näitä asioita yhdessä lapsensa kanssa.

Seuraavien vinkkien avulla voit harjoittaa tarkkaavaisuustaitojasi.

Aluksi kannattaa arvioida, kuinka hyvä tarkkaavaisuuden fokusoija tällä hetkellä olet. Jos koet, että kykenet saavuttamaan päämääräsi esimerkiksi pilkkomalla tavoitteet pienempiin osa-alueisiin ja osaat hyödyntää taukoja työnteon ohessa tehostaaksesi työsuoritustasi, tarkkaavaisuuden fokusointikykysi on tällä hetkellä jo hyvällä tasolla.

Jos sen sijaan huomaat ajautuvasi helposti haaveilemaan muista asioista, tai harhautuvasi erilaisten distraktorien takia pois tehtävän ääreltä, tarkkaavaisuuden fokusointitaitoasi kannattaa kehittää.

Näillä vinkkien avulla voit tehostaa tarkkaavaisuuden fokusointia:

Eliminoi häiriötekijät

Tämä saattaa kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta silti monet ihmiset eivät huomaa tehdä tätä yksinkertaista toimenpidettä ennen tärkeään tehtävään ryhtymistä. Jos somekanavien jatkuva ilmoitusääni häiritsee, kannattaa laittaa puhelin äänettömälle ja siirtää se pois käden ulottuvilta tehtävän suorituksen ajaksi. Jos ympäristön muut äänet häiritsevät, kannattaa pyrkiä hakeutumaan hiljaiseen tilaan tekemään tehtävää.

Rajoita multitaskausta

Vaikka saattaakin tuntua hyvältä ajatukselta tehdä useaa asiaa samaan aikaan asioiden nopeuttamiseksi, ihminen on usein varsin huono multitaskaaja. Tämän takia työteho laskee, jos tarkkaavaisuuttaan hajauttaa useampaan asiaan. Kannattaa keskittyä kerrallaan yhteen asiaan, näin työtulos luultavasti on kaikkein tehokkain.

Tarkkaavaisuutta voisi ajatella ikään kuin spottivalona, joka valaisee tietyn alueen. Jos huomion kohdistaa vain tälle alueelle, asiat näkee erityisen tarkasti ja selvästi. Jos sen sijaan valo laajentuu, tietyn yksittäisen alueen yksityiskohtia ei enää erota niin hyvin.

Elä hetkessä

Moni ihminen käyttää paljon energiaa menneiden asioiden miettimiseen ja tulevaisuudesta huolehtimiseen. Sen sijaan kannattaa suunnata huomio nykyhetkeen. Kun on laittanut distraktorit, kuten puhelimen sivummalle, voi suunnata tarkkaavaisuutensa käsillä olevaan hetkeen. Tällöin ihminen kokee voimakkaan läsnäolon tunteen, joka auttaa tehtävän suorituksessa.

Lähde: Very Well Mind

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *