Monesti ajattellaan, että isovanhemmat rakastavat tasapuolisesti kaikkia lapsenlapsiaan ja kohtelevat heitä yhdenvertaisesti. Tämä ei välttämättä kuitenkaan pidä paikkaansa. Toisinaan isovanhemmat saattavat suosia tiettyjä lapsenlapsia jättäen toiset vähemmälle huomiolle. Kuinka tällaisessa tilanteessa kannattaisi toimia?
Parents- sivustolla huolestunut vanhempi kysyy, kuinka hänen tulisi toimia, kun puolison äiti tuntuu suosivan muita lapsenlapsiaan jättäen hänen lapsensa vähemmälle huomiolle. Esimerkkinä vanhempi käyttää tilannetta, jolloin perhevierailulla isovanhempi otti satoja kuvia muista lapsenlapsistaan ja vain kolme hänen tyttärestään. Isovanhempi ei myöskään soittanut hänen tyttärelleen tämän syntymäpäivänä.
Vanhempi kertoo yrittäneensä puhua isovanhemmalle asiasta, mutta tämä ei näe ongelmaa. Vanhempi on huolissaan, että tytär kasvaa ihmettelen miksei mummi pidä hänestä niin paljon kuin hänen serkuistaan.
Tohtori Eva Ritvo vastasi vanhemman kysymykseen todeten, että asiaan voi vaikuttaa jokin isoäidin omassa taustassa oleva tekijä, joka ei ole vanhemman tiedossa. Ongelman ratkaisemiseksi on tärkeää ymmärtää ongelman perimmäinen aiheuttaja. Tohtori Ritvo jatkoi, että oli oikein kysyä isoäidiltä mistä hänen käytöksensä johtuu. Mikäli ongelmaan ei löydy ratkaisua, hän neuvoi vanhempaa varmistamaan, että tytär viettää aikaa myös häneen positiivisesti suhtautuvien aikuisten seurassa.
Jos tytär myöhemmin kysyy isoäitinsä käytöksestä, tohtori Ritvo neuvoi antamaan suoran vastauksen kiertelyn sijasta. Ihminen oppii sekä positiivisista että negatiivisista elämänkokemuksistaan. Tytär joutuu kuitenkin todennäköisesti jossain vaiheessa elämäänsä kohtaamaan toisten ihmisten suosimista muiden kustannuksella. Siksi on tärkeää ettei muiden mielipide vaikuta liikaa hänen itsetuntoonsa. Tässä vanhemmalla on tärkeä rooli: vanhempi voi kannustaa lastaan ja kertoa hänelle, että hän on tärkeä eikä hänen tarvitse välittää muiden negatiivisista puheista tai mielipiteistä.
Vaikka saattaa tuntua uskomattomalta, että isovanhempi voi toimia tarinan mummon tavoin, tällaisia tilanteita saattaa silti syntyä perheissä. Vanhempien on tärkeää pitää päänsä kylmänä sen sijaan, että lähtevät itsekin mukaan vihanpitoon. Tarinan isoäidin lailla käyttäytyvä henkilö vain osoittaa omalla käytöksellään omaa henkistä pienuuttaan. Jos lapsi alkaa kysellä miksi joku kohtelee häntä huonosti, kannattaa vastata, ettei asia johdu lapsesta vaan on huonosti käyttäytyvän ihmisen ongelma.
Kun lapsi on riittävän vanha ymmärtääkseen näitä asioita, hänelle voi myös sanoa, ettei maailmassa koskaan ole mahdollista olla jokaisen ihmisen mieleen. Tähän ei tulisi edes pyrkiä, koska silloin elämä muodostuu pelkäksi miellyttämiseksi. Muiden ihmisten tunteet tulee ottaa huomioon ja pyrkiä olemaan sensitiivinen ja kohtelias. Mikäli ei kuitenkaan kelpaa muille ihmisille sellaisena kuin on, on parasta kulkea eri teitä heidän kanssaan.
Lähde: Parents
Teksti: Sonja