Nämä 10 merkkiä voivat paljastaa, että sinulla on ADHD

Nämä 10 merkkiä voivat paljastaa, että sinulla on ADHD
Kuva: Pexels/ Tara Winstead

Aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriön eli ADHD:n oireet voivat olla eri asteisia niin henkilöstä kuin iästä riippuen, kertoo ADHD tutuksi. Diagnoosin saaminen on yleisempää lapsilla, mutta osa saa diagnoosin aikuisiällä.

ADHD:n oireet ilmenevät aikuisilla eri tavalla kuin lapsilla. Keskeiset oireet, kuten tarkkaamattomuus, impulsiivisuus ja ylivilkkaus eivät ole niin selvästi nähtävissä aikuisilla. HuffPost on nostanut esiin hienovaraisempia aikuisten ADHD:n oireita. Mikäli alle listatut merkit tuntuvat tutulta, voi sinullakin olla ADHD.

Äärimmäinen prokrastinaatio

Prokrastinaatio tarkoittaa asioiden lykkäämistä ja vitkastelua. ADHD:ssa sitä aiheuttaa dopamiini. Dopamiini on palkitsemiseen ja mielihyvään liittyvä hormoni, jonka tasot ovat yleensä alhaisemmat ADHD-ihmisillä. Heidän aivot etsivätkin koko ajan mielekkäitä aktiviteetteja, jotka vapauttaisivat sitä lisää. Tämä taas saa prokrastinoimaan tehtävien kanssa, mitkä eivät tunnu niin mielenkiintoisilta.

Uppoutuminen jonkin asian pariin

Kun ADHD-ihminen on saanut jonkin tehtävän aloitettua, saattaa hän uppoutua sen pariin muut tehtävät unohtaen muut. Tässäkin on dopamiinilla rooli: mitä uppoutuneempi johonkin tehtävään on, sitä enemmän dopamiinia vapautuu.

Impulsiivinen rahankäyttö

ADHD-aikuiset tekevät todennäköisemmin huonoja taloudellisia ratkaisuja. Heräteostokset vapauttavat aivojen kaipaamaa dopamiinia, kun taas laskujen maksaminen voi tuntua tylsältä, joten se jää muiden asioiden jalkoihin.

Aikasokeus

ADHD-ihmisillä voi olla vaikea seurata ajan kulkua tai hahmottaa, kuinka paljon aikaa he tarvitsevat jonkin asian tekemiseksi. Toistuvan myöhästelyn taustalla voikin olla ADHD ja siihen liittyvä aikasokeus.

Tunnepurkaukset

Tunteet voivat vaihdella laidasta laittaan nopeasti. ADHD-ihminen voi kokea vaikeutta tunnesäätelyssä, mikä johtaa vahvoihin tunnereaktioihin, jotka yllättävät hänet itsensäkin.

Syöminen unohtuu

ADHD:n yhdistyy epätavalliset ruokailutottumukset. Yleisimpiä ovat syöpöttely ja se, että unohtaa syödä. Ruoka voi olla tapa käsitellä tylsyyttä tai herätellä aivojen palkitsemiskeskusta. Jos taas uppoutuu jonkin tehtävän pariin, saattaa se johtaa siihen ettei muista syödä.

Univaikeudet

Tutkimuksissa ADHD-aikuisten on todettu olevan alttiimpia nukkumisongelmille. Osalla ADHD-ihmisistä voi olla myös biologisia häiriöitä vuorokausirytmiin liittyen, kuten viiveellä käynnistyvä melatoniinin tuotanto.

Päätösten tekeminen vie aikansa

Jos sinulla on vaikea tehdä päätöksiä ja puntaroit asioita pitkään, voi sekin olla merkki ADHD:sta. Kyseessä ei ole päättämättömyys, vaan saatat tarvita enemmän aikaa päätöksentekoprosessiisi.

Alituinen levottomuus

Levottomuus voi ilmetä esimerkiksi niin, että on noustava ylös ja kuljeskeltava ympäriinsä. ADHD-aikuisella voi olla myös vaikeus keskittyä elokuvan katsomiseen. Käsien ja jalkojen heiluttelut tai ihon nyppiminen voivat myös kieliä levottomuudesta.

Keskustelun dominointi

ADHD-ihmisen voi olla vaikea seurata keskustelua, koska hänen on vaikea kontrolloida tarkkavaisuuttaan ja sisäistää tietoa hetkessä. Tämä voi johtaa toistuvaan keskustelun keskeyttämiseen, koska hän ei muuten muistaisi, mitä haluaisi sanoa tai mitä toinen ihminen sanoi. ADHD-ihminen voi myös kokea halua keskeyttää keskustelu ajatuksella, joka on herättänyt hänen kiinnostuksensa.

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *