Nämä 9 asiaa voivat tehdä lapsen nukkumaanmenosta vaikeaa

Nämä 9 asiaa voivat tehdä lapsen nukkumaanmenosta vaikeaa
Kuva: Pexels/cottonbro

Lapset tarvitsevat riittävät yöunet ja lasten nukkuessa vanhemmat puolestaan voivat saada hieman omaa aikaa. Jos nukkumaanmenoaika on kuitenkin yhtä tahtojen taistoa, ei se tee hyvää kenellekään osapuolelle.

Jos lapsi ei suostu menemään nukkumaan tai vitkastelee, voi vanhempi miettiä mikä nukkumaanmenon kanssa meni metsään. Jokainen vanhempi tekee parhaansa, mutta arkeen on kuitenkin voinut ujuttautua huomaamatta tapoja jotka vaikeuttavat unille menoa.

Jos nämä seikat kuuluvat perheesi arkeen, kokeile tehdä niihin muutos ja unille meno voi helpottua.

Odotat nukahtamista

Moni vanhempi saattaa jäädä lapsensa lähelle odottamaan, että hän nukahtaa. Tämä voi johtaa siihen, että lapsi nukahtaa nopeasti, mutta heräilee yön aikana. Hän tottuu vanhemman läsnäoloon ja jos vanhempi ei ole vieressä kun lapsi herää yöllä, tarvitsee hän vanhempansa takaisin vierelleen.

Pyyntöjä, pyyntöjä

On varsin yleistä, että nukkumaan mennessä lapsi alkaa pyydellä erilaisia asioita. Hän voi haluta vielä lisää juotavaa tai uuden iltasadun ennen kuin suostuu alkamaan unille. Ongelmia seuraa, jos vanhempi suostuu näihin pyyntöihin.

Liikaa ruutuaikaa

Ruutuaika voi olla nukkumaanmenoajan vaikeuksien taustalla. Jos lapsi saa olla ruutujen ääressä juuri ennen unille menoa, se voi vaikeuttaa nukahtamista. Ruutuajalle kannattaa laittaa piste noin tuntia ennen nukkumaanmenoaikaa.

Iltarutiinit puuttuvat

Iltaan ajoittuvat rutiinit ovat tärkeitä lapsille. Jos iltatoimien kanssa tapahtuu äkillinen muutos tai rutiinit puuttuvat kokonaan, saattaa nukahtaminen olla haastavampaa. Iltarutiinit auttavat lasten elimistöä valmistautumaan höyhensaarille.

Säännöllinen nukkumaanmenoaika

Iltarutiinien rinnalla pitäisi olla toinenkin muuttumaton tapa: nukkumaanmenoaika. Vaikka lapset voivat satunnaisesti valvoa myöhempään, pitäisi heillä olla pääsääntöisesti sama nukkumaanmenoaika joka ilta. Tämä auttaa elimistöä valmistautumaan yöunille.

Kofeiini

Harva vanhempi antaa pienten lasten juoda kahvia iltaisin, mutta kofeiinia voi olla muissa ruoissa ja juomissa. Sos lapsi syö illalla jotakin suklaata sisältävää, voi suklaassa olla liikaa kofeiinia joka vaikeuttaa nukahtamista.

Liikaa virtaa

Jos lapsi on erittäin energinen ennen unille menoa, ei nukahtamisesta välttämättä tule mitään. Lasten pitäisi olla rentoutuneessa tilassa ennen nukkumaanmenoa. Tästä syystä iltaisella kannattaa rauhoittua, jotta nukahtaminen olisi helpompaa.

Liian kuiva huoneilma

Etenkin talvikuukausina sisätilojen ilma voi olla kuiva ja se voi vaikuttaa myös lapseen. Jos lapsi yskii paljon ennen unille menoa tai tarvitsee paljon vettä, saattaa hänen huoneessaan olla liian kuiva ilma.

Onko lapsen huone sopiva nukkumista ajatellen?

Lapsen huoneen pitäisi olla tarpeeksi pimeä iltaisin eikä siellä saisi olla mitään, joka stimuloi lasta liikaa. Tarvittaessa lapselle voi hankkia huoneeseen äänilaitteen, joka auttaa nukahtamaan. Rauhallinen nukkumisympäristö auttaa se lasta saamaan unen päästä kiinni.

Lähde: Moms

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *