Kuukautisten alkaminen on merkittävä osa murrosikää, jonka moni muistaa vielä vuosiakin myöhemmin. Kokemus voi myös säikäyttää, jos aiheesta ei ole puhuttu kotona tai koulussa. Kuukautiset alkavat suomalaisilla nuorilla keskimäärin noin 13-vuotiaana.
Kun ensimmäiset kuukautiset alkavat, on vanhempien tärkeää muistaa muutama seikka. Lääkäri Deena Blanchard listasi Popsugarille huomioitavia asioita
Pysy rauhallisena
Kaikenlaiset muutokset ovat vaikeita niin nuorelle kuin aikuisellekin. Kuukautisten alkaminen voi tuntua mullistavalta myös vanhemmasta. Muutos voi aiheuttaa nuorelle tunteita laidasta laitaan, joten vanhemman on tärkeää pysyä rauhallisena ja olla nuorensa tukena.
Selitä, mistä on kyse
Kerro, että kuukautiset ovat luonnollinen asia ja nuori voi niistä huolimatta tehdä samanlaisia asioita kuin ennenkin. Käykää läpi, mistä kuukautisissa on kyse, mitä on odotettavissa (esim. vuoto ja sen määrä, kipu, krampit, ohivuodot) ja kerro, että alkuun kuukautiskierto voi olla epäsäännöllinen. Pidä keskustelu positiivisena, jotta kuukautisista ei tule ikävä mörkö nuoren mielessä.
Jos et ole käynyt nuoren kanssa vielä seksikeskustelua, on hyvä aika ottaa se puheeksi. Pidä keskustelu neutraalina ja käytä oikeita sanoja, kuten emätin, ovulaatio ja kohtu. Jos sinun on vaikea puhua kuukautisista nuoren kanssa, käänny kouluterveydenhoitajan tai lastenlääkärin puoleen.
Tee kuukautissuojat tutuksi
Jos et ole keskustellut nuoren kanssa kuukautissuojista, nyt aiheeseen on tartuttava. Käykää läpi erilaisia suojavaihtoehtoja ja miten niitä käytetään. Anna nuorenn valita mieleisensä ja muistuta, että kokeilemalla voi selvittää mikä toimii itselle parhaiten. Jos nuori valitsee tamponin, opeta miten se laitetaan paikoilleen ja muistuta säännöllisestä tamponin vaihdon tärkeydestä. Jos nuori valitsee siteen, käykää läpi erilaisia sidetyyppejä. Nuoren koulureppuun kannattaa laittaa side siltä varalta, jos kuukautiset alkavat kesken koulupäivän.
Vastaa lapsen kysymyksiin
Huomioi nuoren tunteet ja rohkaise häntä puhumaan ajatuksistaan. Anna nuorelle mahdollisuus kysyä mieltä askarruttavia asioita. Muistuta, että nuori voi milloin tahansa ottaa aiheen kanssasi puheeksi. Joillekin voi olla hyödyksi kuulla vanhemman omista kokemuksista. Tee kuitenkin selväksi, että kokemukset ovat yksilöllisiä. Ole tukena, avoin ja läsnä. Muistuta, ettei nuorella ole mitään hätää.
Teksti: Miia