Miltä lapsesta tuntuu kun lapsuus jaetaan somen kautta maailmalle?

person using both laptop and smartphone
Kuva: Austin Distel

Nykyään näkee paljon perheen lapsiin keskittyneitä sometilejä. Pysähtyvätkö vanhemmat miettimään miltä lapsista tuntuu ymmärtäessään, että heidän koko elämänsä kaikkine yksityiskohtineen on levitetty nettiin?

Kuvissa esitellään yksityiskohtaisesti tapahtumia lapsen elämästä, jossa hänen kasvonsa näkyvät täysin tunnistettavina ja toisinaan jopa asuinpaikka on ilmaistu selkeästi. Vaikkei asuinpaikkaa olisi mainittu, on päivityksien taustamaisemista helposti pääteltävissä, missä perhe asuu.

Ovatko vanhemmat pysähtyneet ajattelemaan, miltä heidän lapsistaan tuntuu, kun he ymmärtävät, että heidän lapsuuteensa on jaettu maailmalle? Jos vanhemmat ovat ajatelleet asiaa, he ovat päätyneet pohdinnassaan siihen lopputulokseen, että haluavat julkaista kuvat. Vai onko vanhempi ajatellut, ettei lasta asia haittaa? Onko niin, ettei vanhempi ole miettinyt asiaa lainkaan lapsen kannalta?

Jotkut tällaisista somekanavista on luotu kaupallisessa tarkoituksessa. Tavoite on saada maksimimäärä seuraajia ja haaveena on, että kanava alkaisi tuottamaan tuloa. Tällöin käytännössä vanhempi käyttää lastensa yksityiselämää tulonhankintavälineenä.

Kukaan vanhempi ei tarkoituksella tee asioita, jotka voivat vahingoittaa lasta. Vanhemmat jotka jakavat lastensa elämän maailmalle, eivät varmasti tee sitä pahaa tahtoaan. Kyseessä on luultavasti pohjimmiltaan ymmärtämättömyys.

Lapsista voi julkaista kuvia myös anonyymisti

On myös somekanavia, joissa vanhemmat esittelevät ylpeänä lastensa kanssa tekemiään asioita siten, ettei lasten kasvot ole tunnistettavissa kuvasta. On mahdollista postata upeita kuvia perheen lomamatkoilta siten, ettei lasten kasvoja näy. Tällöin tilanne tai ympäröivät maisemat voivat olla kuvan pääosassa.

Kasvojentunnistustekniikan kehitys tulee paljastamaan jokaisen netistä löytyvän kuvan

Asia, jota vanhemmat eivät tule ajatelleeksi, on kasvojentunnistustekniikan huima kehitys. Vain muutamien vuosien kuluttua olemme siinä pisteessä, että yhden kasvokuvan avulla pystyy löytämään kaikki netissä julkaistut muut kasvokuvat. Myös sellaiset, jotka on otettu eri ikäisenä. Tällöin kaikki somekuvat, joita vanhemmat ovat julkaisseet lapsistaan saattavat putkahdella esiin läpi lapsen elämän.

Tänään syntyvä lapsi voi elää sata vuotta. Ottaen huomioon, kuinka nopeasti netti on kehittynyt vain 10-20 vuodessa, emme voi edes kuvitella minkälainen netti on 50 vuoden kuluttua. Varmaa on, että se mitä tänään nettiin laitetaan, ei sieltä tule häviämään. Vanhempien kannattaa miettiä huolella, ennen kuin julkaisevat suuria määriä tunnistettavia ja kenties nolojakin kuvia lapsistaan, etteivät kuvat pulpahtele myöhemmin esiin aiheuttamaan lapselle ahdistusta.

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.